Börsen idag – nya högstanivåer på flera marknader under gårdagens handel

Vi såg stark handel under gårdagen med tyska DAX som stängde på all time high.
2021-03-31

Vi såg stark handel under gårdagen med tyska DAX som stängde på all time high. Även stockholmsbörsen OMXS30 handlades uppåt och stängde på nya högsta nivåer, detta efter en kraftfull prisstegring de senaste veckorna, där börsen bara under i år stigit 13%.

Detta går emot det faktum att lock-downs och fortsatta restriktioner påverkar ekonomin negativt. Mycket har såklart att göra med att vaccinet rullas ut, med förhoppningarna om en kraftfull återhämtning, samt alla stimulanser som tillkommer marknaderna. Vi ser löpande bubbelvarningar och farhågor om att vi befinner oss i en ny IT-bubbla.

Som ett resultat av att Suez kanalen nu inte längre är blockerad föll oljepriset tillbaka något. Vi ser också en produktionsökning i spåren av de högre priserna. Oljepriserna påverkas också kraftigt av den förväntade efterfrågan på transport och energi, som tycks peka svagt nedåt när restriktioner och begränsningar för framkomlighet tycks förlängas.

Framförallt Europa är hårt drabbade av en tredje våg, i dagens tidningar kan vi läsa om att flera “unga” hamnar på sjukhus på grund av de nya versionerna av viruset. Även om vaccinet rullas ut, tar det i Europa, relativt mot andra delar av världen, väldigt lång tid, och förväntas påverka t.ex rese- och turistnäringen.

Detta syns givetvis i oljepriserna när färre antas kunna genomföra sina önskade semestrar utomlands.

Läs senaste vårt senaste morgonbrev: börsen idag!