Börsen idag – flera positionerar sig för högre räntor i eurozonen

Senaste tiden har vi sett en stigande inflation i framförallt eurozonen, vilket lett till att investerare ändrat sin positionering och börjat ta höjd för effekterna av högre räntor och minskade stimulanser.
2021-09-02

Under gårdagen såg vi lite revansch från diverse mindre index efter att de under en tid släpat något mot tyngre index. Än vilar mycket overhead supply ovanför till exempel First North, men vi såg ett trendbrott i rätt riktning. Även amerikanska småbolags-index IWM handlas starkare och närmare högsta-nivåer, medan Nasdaq redan är uppe på all-time-high nivåer för veckan.

Nattens session i Asien bjöd dock på en lugn och något avvaktande handel. Vi har under den senaste tiden följt de regleringar som framförallt kina satt på olika sektorer, nu senast var det datorspel och taxi-appar. Detta har ökat rädslan för att investera i Kina, vilket lett till stora utflöden och djupa fall på flera håll. När vändningen väl kommer kan det finnas mycket spelrum uppåt för bolag som dragits med ned “av bara farten”. Men så länge dessa regleringar pågår kan det som investerare vara behagligare att iaktta från sidlinjen.

Senaste tiden har vi sett en stigande inflation i framförallt eurozonen, vilket lett till att investerare ändrat sin positionering och börjat ta höjd för effekterna av högre räntor och minskade stimulanser.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Problematiskt för eurozonen är också interna medlemsländernas olika behov av olika stöd och räntor, beroende på var någonstans de själva befinner sig i återhämtningen. Detta var något som fick ekonomier att svaja till rejält under eurokrisen 2009, och några år framåt, något vi hoppas slippa uppleva under denna ekonomiska återhämtning efter en tung kris.

I Sverige kan vi se stigande bostadspriser igen, detta efter att mätningarna under sommaren pekat på att uppgången skulle vara över för den här gången. Istället såg vi återigen stigande priser under augusti.