Börsen idag – europeiska marknader ser ut att öppna uppåt på onsdagen

Inför börsöppning i Europa ser marknaderna ut att öppna positivt, detta efter starka avslutningar både i Europa och USA under gårdagen.
2021-06-23

Inför börsöppning i europa ser marknaderna ut att öppna positivt, detta efter starka avslutningar både i europa och usa under gårdagen. De positiva tongångarna fick draghjälp av ytterligare kommentarer om att räntehöjningarna inte ligger så nära till hands.

Senaste tiden har kantats av mycket prat om inflation, risken för inflation och vad som kommer hända om FED börjar höja räntan. Vi har nu under den senaste veckan sett reaktionerna från marknaderna efter att FED påpekat att en räntehöjning ligger närmare än vad man trodde för några månader sedan.

Under förra veckan publicerade vi en gästartikel av fonförvaltaren Harris Kupperman. Igår skrev han en ny artikel som publicerades på hans blogg, där han iskallt ifrågasatte huruvida de mindre räntehöjningarna som det nu är tal om ens kommer påverka ekonomin i sin helhet. Boendekostnader i det lilla men inte mer än så.

Det blir en intressant motpol till rädslan för inflationen och framförallt rädslan för räntehöjningar. Allra helst i ljuset av en marknad som först vek ned för att sedan låta tyngre index gå mot nya all time highs, vilket vi såg från Nasdaq under gårdagen.

Guld och Silver har tagit tunga smällar, även kryptovalutor, medan olja har gått fortsatt starkt och aktier i sin helhet har klarat sig okej. Oljepriserna darrade till under avslutningen av föregående handelsvecka, vilket satte ett dystert avtryck på flertalet oljeaktier. Sedan dess har dock råvaran fortsatt sin uppgång, och pekar på veckobasis upp nästan 3% i skrivande stund.

Bitcoin handlas för dagen krafttigt upp, men som vi tydligt illustrerade igår under kvällens genomgång av världens marknader, ser vi att flertalet kryptovalutor handlas under viktiga glidande medelvärden, vilket bör tas i beaktning även om de svänger kraftigt på daglig basis.

Kina, med en av världens viktigaste marknader för krypto- och digitala valutor, har förbjudit mining av Bitcoin, vilket gett en avsevärd effekt på kryptovalutan. De stora fallen allmänt i kryptovalutor kommer lägligt till att större institutioner gick ut och rättfärdigade värdet.

mer om ämnet