Börsen idag – en stark vecka för världens marknader ser ut att avslutas positivt

Börsveckan som bjudit på flertalet nya all time highs, bland annat för OMXS30, DAX och S&P, ser nu ut att avsluta starkt.
2021-04-09

Börsveckan som bjudit på flertalet nya all time highs, bland annat för OMXS30, DAX och S&P, ser nu ut att avsluta starkt. Inför fredagens handel ser Europa ut att öppna positivt, detta trots att Asien avslutade handelsveckan i blandat tonläge.

Biden föreslår en global skatteplan för att världens största företag inte ska taxeras olika beroende på var de placerar sig. Förslaget är inte uppskattat av kongressen i USA, men får Biden igenom förslaget hos OECD kan skatter ändå höjas för enorma bolag som är verksamma på flera ställen i världen och undviker att betala diverse skatter utomlands.

Detta fenomen har under flertalet år varit omtalat, då stora internationella bolag kunnat placera sig utomlands och undvika stora skattebelopp. Joe Biden, som lanserat stora stimulanspaket för att bland annat stödja amerikansk infrastruktur, kommer nu få lättare att finansiera dessa om han får igenom denna globala skatt för framförallt stora amerikanska tech-bolag.

I Kina höjs tonläget ytterligare gällande militär närvaro i Sydkinesiska havet. Bland annat har Kinesiska stridsflyg, i vad som antas vara en markering, flugit över Taiwan och Japan. Även Fillipinerna är drabbade av den mer hostila kinesiska närvaron, när över 200 fiskebåtar närvarar i vad som sedan 2016 ska ingå i Exklusiva Ekonomiska Zon.

I upptakten av vad som antas vara skiftet från smutsig energi till ren, har Uran-priserna börjat ta fart. Detta har givetvis spelat in på uran-bolag, som med ett sammanslaget index stigit i genomsnitt stigit 35% under första kvartalet 2021.

Vi har sedan tidigare skrivit om Centrus Energy som forskar för att ta fram en ny form av kärnbränsle. Läs gärna våra tidiga aktiespan om bolaget, som sedan inledd bevakning stigit nästan 300%.