Börsen idag – blandat i Asien när deltavarienten av covid-19 sprider sig som en löpeld

Den indiska deltavarianten av covid-19 sprider sig nu i världen, framförallt i utvecklingsländer men även mer och mer i utvecklade ekonomier, vad vi såg senast under covid-19:s initiala framfart var att västvärldens börser inte tog strk förrän viruset spridit sig hela vägen in i benmärgen i bland annat Italien och i USA. 
2021-06-28

Inför morgonens handel noteras Asien blandat med bland annat Hong Kong stängt pga väder.

Den indiska deltavarianten av covid-19 sprider sig nu i världen, framförallt i utvecklingsländer men även mer och mer i utvecklade ekonomier. Vad vi såg senast under covid-19:s initiala framfart var att västvärldens börser inte tog strk förrän viruset spridit sig hela vägen in i benmärgen i bland annat Italien och i USA.

Vi ser ett läge där t.ex. 30 personer deltog på en fest i Australien där en person var smittad av den nya deltavarianten, 24 av dessa testade senare positivt för covid-19 och de resterande 6 stycken var sedan tidigare vaccinerade. Ett spridningstempo likt en löpeld kan få dystra konsekvenser på världens marknader.

Värt att notera är dock hur oljan och framförallt sjöfartsindustrin tog mycket stryk i den initiala fasen av smittspridningen för ungefär 18 månader sedan. Störningarna märktes av i transportsektorn tidigt, mycket på grund av det osäkra läget och de stenhårda nedstängningarna i Kina. Nu ser vi istället styrkebesked från sjöfartssektorn med bland annat Scorpio Tankers som steg i slutet av förra veckan efter att ha handlats i en fin konsolidering de senaste veckorna.

Scorpio Tankers

Även priset på olja har stigit de senaste veckorna, detta trots att Jerome Powell meddelat att man mest troligt tidigarelägger prognostiserade räntehöjningar i rädslan av att inflationen ska springa iväg för mycket.

Än så länge tycks alltså ledande indikatorer peka mot att vi ännu inte märker av någon större rädsla för delta-varianten. Detta kan såklart komma att ändras snabbt och det kan därför vara värt att hålla ett extra öga på VIX, olja och övriga ledande index eller sektorer för hur världshandeln mår.