Börsen idag – avbrutna förhandlingar för OPEC+ resulterar i stigande oljepriser

Under natten och den tidiga morgonen har asiatiska börser handlats på båda sidor nollstrecket, med framförallt oljebolag som stigit.
2021-07-06

Under natten och den tidiga morgonen har asiatiska börser handlats på båda sidor nollstrecket, med framförallt oljebolag som stigit. Detta efter att OPEC+ avbrutit de förhandlingar man fört gällande möjliga produktionshöjningar i augusti, vilket resulterat i kraftigt stigande oljepriser.

Oljan, som bara i år gått upp 50%, handlas nu omkring 3-års högsta i en tydligt stigande trend. Under gårdagen var amerikanska börser stängda, vilket gjorde att det inte fanns så mycket att utläsa vad gäller aktiebolagens reaktioner på de stigande priserna. Däremot såg vi till exempel det sedan tidigare bevakade bolaget Obsidian Energy, noterat i Kanada, stiga mer än 11% på beskedet.

Stigande oljepriser bygger i mångt på den ökade efterfrågan vi ser med en världsekonomi som mer och mer öppnas upp. Rapporter om ökat affärsflygande, om flera resor och handel som kräver transporter gör att efterfrågan på energi ökar.

Samtidigt påverkas priserna också avsevärt av de produktionsnedskärningar som OPEC+ gjorde tidigt under coronakrisen, detta i syfte att begränsa prisfallen. Nu släpar man med att öka på produktionen igen, vilket trycker upp priserna ytterligare, samtidigt som vi ser ökat tryck på resande och transport.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Vi kan också läsa om den inledande fasen i ett massivt samarbete mellan de större lastbilstillverkarna Daimler, Volvo och Traton, som ska resultera i elektrifiering av Europas vägnät. Tillsammans ska de tre jättarna bygga ut infrastrukturen så att elektriska lastbilar kan laddas på rastplatser överallt i Europa.a