Börsen idag 23/02

Gårdagens aktiehandel ser ut att hämtas igen lite under morgonen i Europa, detta efter starkare handel i Asien under natten. Råvaror fortsätter upp med kraft.
2021-02-23

Över en halv miljon människor har dött i USA av Covid-19, det är nästan dubbelt så många som i Brasilien, som ligger tvåa på listan av länder med flest dödsfall från viruset. Biden-administrationens mål om att vaccinera 100 miljoner människor de första 100 dagarna ser dock ut att ligga i fas, detta trots förseningar på grund av snöoväder i stora delarna av landet.

Marknaderna gick något trögare igår i nästan alla sektorer, dock fortsatte energi och råvarusektorn upp på sina håll och där med kraft. Bland annat gick EnQuest, som vi nämnde i gårdagens Börsen idag, upp med 10% igår. Vi såg även styrka från Baytex Energy och tidigare nämnda Callon Petroleum. Alla värda att hålla extra koll på vid en tilltagande råvarucykel.

Tekniktunga Nasdaq 100 gick igår ned 2,63% och VIX gick upp 6%. Vi har tidigare sett och illustrerat divergens i marknaderna, och påpekat extremt sentiment vad gäller optimism. Något som har en tendens att tynga marknaderna på kort till medellång sikt.

Man spår dock en tillbakagång för ekonomin med vaccinering världen över, och en tilltagande efterfrågan i produktionen. Efter ett år av ovisshet kring efterfrågan på energi ser sektorn nu ut att göra en comeback. Risken för att råvarupriserna också påverkas av tryckta pengar och en tilltagande inflation är överhängande.

Råvarupriserna ser också ut att hämta mycket kraft i den utbredda elektrifiering, där bland annat koppar förväntas spela en stor roll i framtidens elbilar och elnät. Sedan vi skrev en trendspaning om koppar i mitten av juli 2020, har koppar bara på den tiden gått nästan 50%.

På dagsbasis ser dock kopparpriset ut att ha skjutit rakt uppåt, vilket ofta tyder på att en andhämtningspaus är på sin plats.

Gårdagens aktiehandel ser ut att hämtas igen lite under morgonen i Europa, detta efter starkare handel i Asien under natten.