Börsen idag 22/02

Hög optimism och spekulation på marknaderna med Dumb Money Confidence på 85%.
2021-02-22

Storbritannien, som påbörjat året med en kraftfull vaccinering, kommer under måndagen lägga fram en plan för hur man ska återgå till det normala. Skolor planeras öppna och lättare restriktioner för bland annat sociala aktiviteter spås implementeras inom snar framtid.

Övriga Europa halkar efter när vaccineringen rullas ut långsamt och upphackat av förseningar. I ljuset av detta stärks punder i relation till Euron. Totalt sett har en tredjedel av Storbritanniens befolkning fått åtminstone första dosen av vaccinet.

Räntorna har på flera håll börjat stiga efter att rädslan för inflation tilltar än mer. För några veckor sedan publicerade vi en gästartikel av Fredrik N G Andersson, docent vid Lunds Universitet, där den finansiella stabiliteten diskuterades i ljuset av senaste tids penningpolitik.

Vi rekommenderar artikeln starkt för en djupare förståelse kring hur vi hamnat i ett läge där centralbanker fortsätter trycka pengar för att hålla räntorna låga medan inflationen tycks tillta.

Råvaror har inlett året väldigt starkt, med koppar och olja som handlats upp kraftfullt. Flertalet bolag exponerade mot råvarupriser har givetvis gjort bra inledningar av året. Vi har sedan tidigare haft span på EnQuest, som i förra veckan gick upp med 26% på kraftfull volym.

Guld och silver har ännu inte sett nya högsta nivåer sedan sommaren, men mycket talar för att ädelmetallerna ska fortsätta upp med en tilltagande inflation och fortsatt tryckta pengar.

I övrigt har flygplanstillverkaren Boeing, som inte haft det lätt senaste åren med många strandade plan efter flygkraschar, under helgen fått ny negativ uppmärksamhet efter att delar av en flygplansmotor ramlat av under en flygning och landat i ett bostadsområde utanför Denver.

Flygplanstillverkaren har knappast frodats av covidkrisen och restriktioner för resande. Men innan ens krisen slog till befann sig Boeing i en djup svacka. Nu får bolaget ännu en tuff smäll och tvingas hålla ett antal dussin plan på marken.

I övrigt råder kraftfull optimism på marknaderna med Dumb Money confidence omkring 85%, vilket historiskt resulterat i en begränsad uppsida på kort till medellång sikt.