Börsen idag

Fortsatt hackig börs trots goda nyheter om vaccin från Moderna, detta i ljuset av nedstängningar och ökad smittspridning.
2020-11-17

Precis som Anthony Fauci förutspådde för någon vecka sedan kom Moderna med ett positivt besked gällande vaccin redan igår. Förra veckan präglades av en svängig börs i efterdyningarna av nyheter kring ett första vaccin med pågående smittospridning som sänke.

Nu stärks tilltron på återhämtning, trots att sjukdomen tvingar fram fler restriktioner här och nu, spås nu världsekonomin kunna ta tillbaka mycket förlorad mark. Detta syns bland annat i återhämtningen för M&A, företagsförvärv, som stannat av under den värsta perioden av ekonomisk och politisk osäkerhet.

I ljuset av nya vaccin har Warrén Buffet öppnat plånboken, eller allokerat om från investeringar i banker, och i stället köpt tunga poster i flertalet stora hälsovårdsbolag. Pfizer, Merck, AbbVie och Bristol-Myers. Oraklet från Omaha är sedan tidigare ägare, men valde att köpa in sig än tyngre i en sektor han uppenbart tror på.

Donald Trump har erkänt Joe Biden som segrare, men antyder fortfarande att vinsten är ett resultat av fusk. Ändå upplever nog marknaden att man gjort betydliga framsteg sedan innan valet vad gäller politisk riktning och stabilitet, med främsta fokus på ett entydigt valresultat.

Trots positiva nyheter kring vaccin ser börserna nu ut att öppna nedåt. Igår poängterade vi just det svängiga klimatet som uppstår i ett läge där goda nyheter kring vaccin och spådd återhämtning florerar, samtidigt som humöret dras ned av nedstängningar, politisk osäkerhet och ökad smittspridning.

Bara igår infördes nya restriktioner i Sverige och allt större orosmoln hopas över restaurangbranschen som fått se sin prognostiserade omsättning halveras. Alla julbord ställs in och julhandeln i butik begränsas avsevärt.

Vi har tidigare skrivit om Aviat Networks, ett amerikanskt lågt värderat tech-bolag, som nu brutit ut på högsta nivåer sedan 2014. Bolaget har goda möjligheter att kapitalisera på utrullningen av 5G, och vi har sedan tidigare klurat kring ett läge där stimulanser för att stötta och förstärka infrastrukturen i efterdyningarna av covid skulle gynna Aviat avsevärt.

Vi har även bevakat Auriant Mining, som efter en väldigt fin uppgång inför sommaren stannade av och handlades under EMA10 på veckobasis under sensommaren och hösten. Nu har aktien accelererat upp över  det glidande medelvärdet igen, men har nog lite tid kvar innan inköpsläge med optimalt risk/reward ges.