Börsen idag

Asiatiska börser vände ned något under morgonen och inflationen ser ut att tillta enligt obligationsmarknaderna.
2021-02-17

Efter flera väldigt starka dagar i rad pausade börserna något igår. OMXS30 handlades under slutet av dagen precis under nollan, First North-börsen handlades dock upp 0,5%. Efter en tid av fallande volatilitet gick VIX upp ca 7% men var upp betydligt mer under dagen.

Marknaden väntar fortfarande på Joe Bidens massiva stimulanspaket, som prisats av bland annat Janet Yellen. Samtidigt har obligationsmarknaderna börjat prissätta en tilltagande inflation i USA, vilket kan spädas på ytterligare av stimulanser.

Inflation syns tydligast i råvarupriser som under året stigit kraftigt. Bland annat har olja gjort en stark comeback efter att ha slaktats hårt under 2020. Även koppar har handlats upp starkt medan guld och silver hämtat andan efter kraftiga uppgångar under sommaren 2020.

FED har tidigare kommenterat att man under en viss tid kan acceptera inflation över 2%, vilket tyder på att amerikanska centralbanken är beredda att låta sedelpresserna gå varma om det så behövs.

I USA har en kraftig kyla dragit in över landet, och slagit ut en stor del av elproduktionen i bland annat Texas. Producenter av naturgas och olja har det kämpigt, och priset på naturgas steg kraftigt när efterfrågan ökat eftersom många behöver värma upp sina hem.

I asien är Shanghai och Shenzhen-börserna fortfarande stängda på grund av firandet av det Kinesiska nyåret. I Hong Kong steg dock börsen med 0,4% men under den tidiga morgonen vände Tokyo-börsen ned.

På onsdagsmorgonen rapporterar Scandic ett omsättningstapp på över 70%, hotellkedjan har tagit mycket stryk av ett år med kraftfulla restriktioner och ett begränsat resande. Samtidigt har Scandic lyckats nå överenskommelser med hyresvärdar om hyresreduktioner på upp till 900 mkr för 2020-2022.

Läs senaste vårt senaste morgonbrev: börsen idag!