Börsen idag

I fredags noterade S&P och Dow Jones nya rekordnivåer, trots att räntorna steg något i fortsatt rädsla för inflation.
2021-03-15

I fredags noterade S&P och Dow Jones nya rekordnivåer, trots att räntorna steg något i fortsatt rädsla för inflation. Även OMXS30 noterade en ny högsta nivå förra veckan, indexet gick totalt sett upp nästan 6% på veckobasis.

Natten gav en blandad utveckling i asien, nu går vi mot en svagt positiv europeisk öppning.

I USA har vi sett nya rekordnoteringar för onoterade teknikbolag, betalleverantören Stripe som ridit på e-handelsvågen värderas nu högre än vad Uber och Facebook gjorde före sina noteringar.

Dock ser vi ett läge där absurda tech-värderingar i mångt svalnar när inflationen väntas tillta och mer fokus hamnar på värdeaktier. Mer ljus kastas på farhågorna kring stigande räntor, med detta har bland annat oljebolag och banker gjort mindre comebacks under hösten/vintern.

Bidens massiva stimulanspaket späder såklart på rädslan för inflation, när paketet i sig spås hjälpa världens ekonomi att växa med 1% under 2021, samt USA:s ekonomi med mellan 3-6%.

Biden manar också på för att begränsa oljeproduktionen när fokus ligger på grön energi och att stoppa tillförsel av olja. En viss problematik ligger givetvis i det faktum att världen fortsatt är beroende av energin och att efterfrågan därför pressar priserna uppåt – något som hittills gett ett bra uppsving för energisektorn.

Detta kan komma att accelerera uppåt med en tilltagande inflation, fortsatta begränsningar vad gäller produktion samt en ekonomi som återhämtas allt snabbare med vaccinering och stimulanspaket.

Se vår trendspaning om energisektorn för en lång lista av bolag exponerade mot tilltagande oljepriser.