Börsen idag

Inget avtal mellan EU och Storbritannien när löften om "firm decision" under förra veckan bröts.
2020-12-14

Inget avtal mellan EU och Storbritannien när löften om “firm decision” under förra veckan bröts. Vi såg heller inget beslut gällande stimulanspaket i USA när politiker fastnade i interna meningskiljaktigheter. Inget nytt när folkvalda inte kan hålla deadlines eller vad de lovar.

I USA rullas Pfizers vaccin ut och första injiceringen väntas idag. Ser vi dock till Nasdaq 100 som illustreras nedan har vi divergens på dagsbasis sedan september. Trots de positiva nyheterna kring vaccinering finns risk att marknaden kräver mer bränsle än så för att fortsätta upp härifrån när uppgångens momentum avtar.

Börsveckan ser dock ut att öppna positivt – med positiv handel i Asien under natten och öppningar som ser ut att peka mot + på flera ställen i Europa. Detta trots mediokra ekonomiska siffror som rapporterades förra veckan, brist på avtal mellan EU och Storbritannien samt striktare lock-downs i Tyskland efter fortsatt växande smittotakt.

Som vi nämnt tidigare är sentimentet på extremnivåer med bland annat dumb money confidence över 85% vilket ofta föranlett hack nedåt. Oavsett positiv öppning för veckan finns mycket på nyhetshorisonten som kan ställa till det – risk/reward på marknaden bedöms därför fortsatt tveksamt.

Vi ser också ett starkt negativt sentiment kring dollarn, som vid tidigare tillfällen indikerat en vändning för valutan. Nedan ser vi USD/EUR som trendat nedåt sedan i mars. En vändning mot starkare siffror för dollarn skulle ställa till det för bland annat råvaror, som stärks av en svagare dollar.