Börsen idag – Joe Biden vinner valet och börserna fortsätter uppåt

Börsen ser ut att öppna kraftfullt uppåt efter att Joe Biden utnämnts som vinnare i amerikanska valet.
2020-11-09

Under helgen utsågs Joe Biden till vinnare i Amerikanska valet av såväl väljarna som pressen, men ännu inte av President Trump som håller emot under mediatystnad.

Marknaden verkar dock inte lägga överdrivet mycket tankekraft vid presidentens beteende, och tycks inte oroa sig för att stökigheter skulle dyka upp i anslutning till Trumps twittrande om valfusk.

I skrivande stund ser OMX30 ut att öppna över 1%+.

Rupert Murdoch, som äger The New York Post och Fox News, vilka tidigare har stöttat Trump, tycks nu ha vänt och lyfte i sina medier under helgen fram Joe Biden som segrare. Det tyder på att till och med den delen av media kanske tröttnat lite på Trumps tonläge och önskar få lite mer lugn och stabilitet.

I Joe Bidens segertal manade han på om hur USA behöver enas och hur han ska vara hela landets president. Däremot är kongressen splittrad, vilket gör det svårt för Biden att driva igenom diverse skattehöjningar och begränsar drastiska förändringar i sin helhet.

Dollarn föll kraftigt under förra veckan, medan Olja och Guldpriserna steg. Vi har tidigare skrivit om Auriant Mining, som stängde veckan ovanför EMA10 på veckobasis för första gången på 7 veckor, och antagligen fick en bra skjuts upp av bättre utsikter för guldet.

Italien och Grekland införde nya restriktioner under helgen, vilket gör att stora delar av Europa nu begränsar sina ekonomiska utsikter avsevärt.

Samtidigt finns goda utsikter för stimulanser och hoppet lever om ett vaccin. Man tror även på minskade risker för spänningar mellan USA och Kina, vilket världsmarknaderna såklart tolkar positivt.

Veckan började starkt i Asien och ser ut att fortsätta så i Europa.