Börsen idag

Börserna ser ut att öppna uppåt efter fortsatt styrka i USA under gårdagen, samt positiv handel i Asien under natten.
2021-02-09

Fortsatt tryck i uppgången med styrka i bland annat oljebolag, mycket tack vare fortsatt tilltro till Biden och det större stimulanspaket som förväntas rullas ut. Under natten har asiens marknader handlats positivt och sentimentet ser ut att bestå inför europeisk öppning.

Efter att Elon Musk publikt meddelat att Tesla köpt BTC för $1,5 miljarder fortsatte kryptovalutan upp med kraft. Även idag ser uppgången ut att fortsätta och bitcoin handlas för närvarande omkring $47,000.

Tesla meddelar också att bolaget inom snar framtid planerar ta emot bitcoin som betalningsmedel vid köp av deras bilar.

Oljan handlades upp under förra veckan och inledde även denna vecka med fortsatta uppgångar. Vi närmar oss nu ett läge där oljepriset är så pass högt att risken för brutna produktionsöverenskommelser inom OPEC+ ökar, vilket skulle kunna leda till en prisjustering nedåt.

Givet nuvarande prisnivåer ökar incitamentet för oljeproducerande länder att skruva upp produktionen något för att kapitalisera på möjligheten efter vad som milt sagt varit ett tufft år för sektorn. Ökat utbud på marknaden och brutna överenskommelser skulle mest troligt påverka priserna negativt.

Vi ser också ett läge där det högre priset kan leda till en begränsad efterfrågan. Dock finns det intressanta tecken att finna i bland annat shipping-sektorn, som i detta fall kan ses som ledande, och än en gång visat styrka, vilket pekar på att uppgången styrs mer av efterfrågan än utbud.

Igår kommenterade vi Callon Petroleum som möjlig kandidat att fortsätta upp tack vare styrka i såväl olje- som gaspriset, samt att bolaget för första gången på länge stängt ovanför EMA50 på veckobasis. Under gårdagens handel gick Callon Petroleum upp 15%+.

Vi har skrivit diverse artiklar om råvaror och handel med CFD-produkter länkade mot råvaror. Bland annat en artikel om Naturgas som volatil råvara länkad till prisrörelserna och produktionsnivåerna i olja.

Under tisdagsmorgonen rapporterar ventilationsbolaget Lindab styrka från det fjärde kvartalet, med uppnått rörelsermaginalmål om 10% och kraftfullt höjd utdelning. Bolaget har gjort en väldigt fin resa på börsen sedan VD:n Ola Ringdahl tillträdde 2018 och påbörjade en omstrukturering av organisationen.