Börsen idag 06/11-20

Fortsatt osäkerhet kring valresultatet i USA med hotfulla tongångar.
2020-11-06

Det råder fortfarande viss osäkerhet kring valet i USA, även om Joe Biden tycks ha segern inom räckhåll. Trump har fortsatt sitt hotfulla tonläge och hävdar ljudligt att där finns tecken på valfusk, och att omräkning ska ske i flera delstater.

På sociala medier florerar inlägg som menar att fler röster har skickats in än vad som finns röstberättigade, att väljare över 120 år gamla har röstat och att det pågått fusk vid vallokalerna och räknandet av röster.

Hur man väljer att tolka detta är givetvis upp till var och en. Ofta är det väldigt svårt att bedöma äktheten i det som publiceras på sociala medier, även om Twitter är snabba på att censurera kan de omöjligt ha koll på allt, och givetvis inte bedöma om inlägg är sanna eller falska.

Oavsett leder det till än mer polarisering, som redan är kraftigt stretchad.

Till en början såg det Amerikanska valet ut att skapa kalabalik på marknaderna, men sentimentet hämtade sig snabbt och vi lämnar två väldigt bra börsdagar bakom oss. Framförallt tekniksektorn har fått sig ett lyft, och flera indikatorer pekar på att vi nu kan hämta in den börsuppgång många förväntade sig för några veckor sedan.

Samtidigt spär England på med ytterligare stödköp, och i Sverige talar politiker om hur befintliga stöd inte kommer räcka för att hjälpa de företag som tvingats permittera under krisen. I Financial Times kan vi under fredagen läsa om husprisernas styrka under hösten, detta trots en annars skakig marknad och svag ekonomi.

Vi ser också ett ökat terrorhot, främst i Europa, när flertalet tidigare Isis-krigare återvänt hem och väntas släppas från fängelser. De senaste veckorna har vi sett dåd i Frankrike och Wien, men många är oroliga för att detta ska skapa en copy-cat våg.

Det är också påtagligt att fängelsen tycks vara en grogrund för fortsatt radikalisering och planering.

Samtidigt fortsätter covid sprida sig runt om i världen, och USA publicerar fortsatta rekordsiffror för antalet smittade.

Vi ser alltså ett läge där många orosmoln rör sig på horisonten, men där börserna i sin helhet lutar åt det positiva och återigen handlas ovanför viktiga stödnivåer.

Igår skrev vi om Probi som i veckan bröt ut på uppsidan från sin tidigare range. Även spelbolaget G5 gjorde en kraftfull breakout på en mycket bra rapport.

Idag ser dock börsen ut att öppna negativt. Detta kan återigen ha att göra med rädslan för att äga över helgen när så mycket stökar omkring oss. Med en ökad smittspridning, terrorhot och ovisshet kring valresultatet och kanske framförallt vilka reaktioner det framkallar, väljer kanske investerare att sitta ute under två dagars ledighet.

Vi önskar er en mycket trevlig helg!