Börsen idag

Lugnare handel i Asien och lugn öppning på europeiska börser inför US non farm payrolls.
2020-12-04

Lugn börs i Asien och Europeiska marknaderna ser ut att öppna omkring nollan när de flesta vänder blickarna mot USA i väntan på US non-farm-payrolls som publiceras i eftermiddag.

Prognoserna ligger på 469.000 skapade jobb – men flertalet indikatorer pekar mer och mer mot en mörkare vinter där smittspridning och lock-downs gör livet tufft för företagen och ekonomin.

EU varnar Ungern och Polen att man kommer få igenom stimulanspaket oavsett om länderna lämnar veto emot förslaget eller ej. Ser vi till rörelserna på marknaderna tycks de prissätta att stimulanspaketet förr eller senare drivs igenom.

Brexitförhandlingarna stannar av något när Frankrike sent påpekar ett krav om rätten att fiska i brittiska vatten.

Vi har tidigare skrivit om probiotikabolaget Probi, som visat fin tillväxt och goda förutsättningar för bra utveckling på börsen. Igår stängde aktien ovanför range och har senaste handelsdagarna gått uppåt på tilltagande volym.

OPEC+ kom igår fram till att de ska öka utbudet med 500.000 fat per dag, oljan fortsätter uppåt då marknaderna hade räknat med större produktionsökning. Brent stängde upp 0,95% för gårdagen.

Under veckan har vi nämnt Fear & Greed-index, som just nu befinner sig på 85 vilket klassas som extrem girighet. Det återstår att se hur mycket utrymme som finns kvar uppåt för marknaden med sentimentet på dessa nivåer.

Fear & Greed på höga nivåer, kombinerat med index långt ovanför långsiktiga glidande medelvärden, ökar risken något på börserna. Detta i kombination med de dystra utsikterna som vi tidigare påpekat, ökar risken för att en för tidigt prissatt optimism kring vaccin kan komma att justeras ned något.