Börsen idag

Över jul och nyår lyckades EU och UK komma fram till ett avtal inför Brexit, vilket ledde till en lättnadens suck från marknaderna.
2021-01-04

Över jul och nyår lyckades EU och UK komma fram till ett avtal inför Brexit, vilket ledde till en lättnadens suck från marknaderna. Vi såg även en överenskommelse mellan republikaner och demokrater gällande stimulanspaket i USA, vilket även det ledde till fortsatta uppgångar för bland annat S&P.

Boris Johnson manar dock på för nya restriktioner inför dagens skolöppning. Detta när en muterad version av viruset fått fotfäste i Storbritannien men även setts till i andra delar av Europa.

Detta har skapat stor oro inför utrullning av vaccin, och lett till föreslagna restriktioner i såväl Tyskland som andra Europeiska länder. Trots detta stiger DAX tidigt på morgonen, och börserna ser överlag ut att öppna positivt.

I Asien har börserna generellt handlats upp under natten, med undantag för Tokyo som drabbats av kraftigt ökad smittspridning, samt kinesiska telekombolag som ska avnoteras från sin dubbelnotering i USA efter påtryckningar från Trump.

Vad gäller vaccinering har USA redan vaccinerat 4 miljoner, Tyskland ligger svagt omkring 250,000 personer och Frankrike hackar omkring 350. Israel har redan vaccinerat mer än en 10-del av befolkningen, varav de flesta över 60år.

Viss frustration spås gällande EU:s oförmåga att sköta beställning och distribution bättre. Om Brexit, integration, ekonomi och stökigare öststater inte var tillräckligt för en bräcklig union, kan vaccineringen mycket väl bli ett orosmoln som växer under kommande månader beroende på hur det går för Europa samt omvärlden.

Under natten har guld & silver handlats upp kraftigt, naturgas som var nere djupt i förra veckan är också upp kraftfullt. Även olja och koppar handlas upp. Guld och silver har fått mycket rampljus i efterdyningarna av en svagare dollar och oro kring centralbanker som trycker pengar.

Olja är i fokus när OPEC+ idag ska diskutera produktionen för februari, där fortsatta produktionsökningar spås, framförallt på uppmaning av Ryssland.

Läs senaste vårt senaste morgonbrev: börsen idag!