Börsen idag

Förra veckan kantades av spekulation.
2021-02-01

Förra veckan kantades av spekulation. GameStop, som i fysiska butiker säljer spel för datorer och konsoller, blev storvinnare. Detta efter att spekulanter pressat upp priserna i en så kallad short squeeze.

En short squeeze innebär att köpare pressar ut blankare ur sina positioner. En blankning innefattar att ha sålt en aktie som man inte äger, utan har lånat, med ett löfte om att någon gång i framtiden lämna tillbaka den. Säljer man en aktie som sedan går upp, måste man vartefter köpa tillbaka den för att kunna lämna tillbaka den. Går den upp för mycket kan det bli väldigt dyrt att köpa tillbaka den, då kan man som blankare bli tvingad till att stänga sin position.

I och med att GameStop var så pass blankad som aktie, kunde ett stort inflöde av kapital på köpsidan av aktien pressa upp priserna och då tvinga blankarna att köpa tillbaka sina aktier i rädsla om att dessa skulle gå ännu högre. Den stora omtalade förloraren blev Melvin Capital, som under 2020 levererat en kraftfull avkastning om 50%+, men bara i januari backat omkring 50% och tvingats minska sin exponering avsevärt.

Dessa så kallade retail-traders från forumen hoppade från byte till byte under föregående vecka, för att under fredagen landa i att silvret skulle pressas upp. På måndag morgon är silvret upp 11% och handlas nu över sommarens högsta nivåer.

Samtidigt hörs varningens röster från erfarna analytiker som länge deltagit i råvarumarknaden. Den nya ekonomin som ska rasera alla gamla regler kanske inte är här för att stanna ändå.

Klimatet är milt sagt extremt – detta när spekulation tilltar enligt ovan kring föregående veckas handel samt inledningen av denna veckas handel, samt ett läge där överdriven optimism från småsparare härjar. Smart kapital lämnar i större utsträckning marknaden, samtidigt forsar dumma pengar in och väldigt få missade att åtminstone kommentera och fundera kring förra veckans spektakulära uppgång i gamestop.

Känslan av att kunna påverka och sätta sig upp mot skolgårdens äldre och tuffare gäng verkar ha lockat många till grusgården för att delta. Ett ypperligt läge för institutionellt kapital att låta nya, dummare och mer naiva köpare ta över innehav som under lång tid gått väldigt bra.

Huruvida småspararen faktiskt har någon makt eller inte bör väl kanske ifrågasättas något tydligare. Flertalet tunga, erkända och pålitliga tidskrifter porträtterar den omtalade forumhetsen som marknadsdrivande, medan man bland annat på twitter kan följa fondkapitaldrivande konton som sedan länge påpekat t.ex. den överdrivna blankningen i gamestop.

Att på som seriös tidning sälja idén av att småsparare på tradingplattformar näst intill ensamma kan driva kurser i t.ex. Silver och Guld förefaller naivt.

Förra veckan slutade med aggressiv utförsäljning i framförallt amerikanska index. Bredden i uppgången avtogs under veckans mitt, med tilltagande divergens i flera viktiga index som S&P, Nasdaq och SOXX.

Europas börser öppnar under måndagen uppåt, men handlas i mångt forftarande under EMA10 på dagsbasis efter att ha droppat tillbaka relativt hårt under föregående vecka. Vi befinner oss för närvarande mellan en kortsiktig nedåttrend och en långsiktig uppåttrend, vilket gör det kortsiktiga handelsklimatet tufft att navigera i.

Volatilitetsindex är fortsatt på ansträngda nivåer vilket öppnar för en fortsatt skakig handelsvecka kantad av spekulation och större rörelser.

Som påverkande faktorer lurar fortfarande försenade vaccineringar, fortsatt smittspridning, ekonomier som går sämre än prognostiserat och en arbetslöshet som inte vill ge med sig.