Ytterligare komponentbrist riskerar skaka redan pressad fordonsproduktion

De senaste veckorna har vi sett utbredd brist på diverse råvaror i och med bristfällig produktion, begränsningar i försörjningskedjor och högre efterfrågan.
2021-10-19

Under tisdagsmorgon steg asiatiska marknader i anslutning till en starkare stängning under måndagskvällen i USA. Tyngre index som S&P och teknikorienterade Nasdaq steg 0,3 % respektive 0,8 % under gårdagen. Även i Sverige såg vi tecken på styrka i framförallt Mid Cap och Small Cap, som båda index nu handlas ovanför exponentiellt glidande medelvärde på 10-veckors basis.

De senaste veckorna har vi sett utbredd brist på diverse råvaror i och med bristfällig produktion, begränsningar i försörjningskedjor och högre efterfrågan. I anslutning till brist på magnesium i Kina, ökar nu risken för brist på aluminium vilket skulle spilla över till stora begränsningar för fordonsindustrin.

Brist på bilar är redan utbredd och har under året resulterat i fåtalet tillgängliga begagnade bilar och högre priser, vilket varit förknippat framförallt till bristen på halvledare och pressade globala försörjningskedjor. Risken för brister på övriga komponenter som behöver magnesium och sedan aluminium för att produceras, kan skapa ytterligare brister i sektorn.

Samtidigt görs massiva satsningar världen över för att elektrifiera fordonsflottor, vilket skapar stor efterfrågan för såväl halvledare som aluminium. Volvo Cars ska noteras i Sverige för att på så vis finansiera nästa generations elbilar, även dotterbolaget Polestar ska noteras genom en SPAC i USA för att på så vis möjliggöra påskyndad tillväxt. Ford ska bygga eldrivna pickups medan Toyota och Peugeot planerar spendera miljarder dollar för att producera batterier i USA till nya eldrivna bilar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Prisökningar på ett generellt plan är något som oroat marknaderna den sista tiden, tillsammans med fastighetskris i Kina har risken för inflation och därigenom risken för högre räntor utgjort ett skräckmoment som skapat ett skakigare klimat för aktiemarknader på flera håll i världen.

Prisökningarna tycks genom utbudsbrist och pressade försörjningskedjor för närvarande se ut att bestå, däremot förefaller det allmänna marknadsklimatet förändras till det något bättre efter att flertalet index nu handlats tillbaka till ovanför viktiga glidande medelvärden.