Torsdagens handel levererar bred återhämtning – Viktiga nivåer på flera fronter

Under torsdagen ser vi hur en bred återhämtning äger rum.
2021-05-20

Under torsdagen ser vi hur en bred återhämtning äger rum. I stort sett allt som var rött igår handlas idag på grönt. Parallellt med en positiv handel under torsdagen ser vi hur många tillgångsslag testar viktiga nivåer underifrån. Tills dess att utbrott uppåt äger rum bör torsdagens handel betraktas med viss skepsis.

Dagens artikel kommer handla om följande

 • Volatilt på Volatilitetsindex (VIX), vilken riktning väljs?
 • OMXS30, First North och Nasdaq handlas alla kring avgörande nivåer.
 • Olja och energi-index (XLE) ser i det korta perspektivet svagt ut.
 • Bitcoin och Ethereum studsar med en gigantisk volatilitet, är faran över?

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


Volatilt på Volatilitetsindex (VIX), vilken riktning väljs?

VIX fortsätter, på veckografen, testa EMA200 underifrån. Denna nivå agerade tidigare stöd och utgör nu ett motstånd. Än så länge har indexet inte klarat av att stänga ovanför men fler fler test äger rum på kort tid. De kommande dagarna avgör om VIX denna vecka stänger under- eller ovanför EMA200.

 • Vix

Veckograf på VIX – Bilden är klickbar

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

OMXS30, First North och Nasdaq handlas alla kring avgörande nivåer

OMXS30 ligger bäst till av dessa tre index i termer av att hålla viktiga nivåer. OMXS30 befinner sig i dagsläget i mitten av en väldefinierad range, det återstår att se vilket håll storbolagsindexet väljer, än är det för tidigt att säga.

 • OMXS30

Dagsgraf på OMXS30 – Bilden är klickbar

First North handlas idag starkt positivt. Bidragande faktorer till styrkan är sannolikt Embracers rapport som togs emot väl samt Storytels nyhet om att ett samarbete med Spotify ingås. Indexet testar samtidigt idag sin Gap-Zon underifrån. Denna nivå kan bli viktig att hålla koll på de kommande dagarna. Gap-testet sammanfaller med ett test av EMA20 underifrån. Så länge First North handlas under sin Gap-Zon och sina viktiga glidande medelvärden rekommenderas fortsatt försiktighet.

 • First North

Dagsgraf på First North – Bilden är klickbar

På veckografen ser vi hur Nasdaq testar sitt viktiga EMA20 (20 veckors glidande medelvärde). Denna nivå har under hela uppåttrenden sedan Corona-botten 2020 respekterats. Parallellt med detta test ser vi på grafen en långtgående negativ divergens gentemot RSI. Detta i sig behöver inte betyda att svaghet framåt definitivt är att vänta. Men det är en varningsflagga som kan vara värd att hålla koll på. De kommande veckorna blir viktiga.

 • Nasdaq

Veckograf på Nasdaq – Bilden är klickbar

Olja och energi-index (XLE) ser i det korta perspektivet svagt ut

Både olja och det amerikanska energi-indexet (som innehåller fler energislag) handlas i det korta perspektivet till svaghet. Olja försökte nyligen bryta upp ur en tydligt definierad range men misslyckades med detta. Idag ser vi hur olja, för andra dagen i rad testar EMA50 ovanifrån. Detta är en relativt viktig nivå att hålla.

 • Olja

Dagsgraf på olja – Bilden är klickbar

På XLE ser vi på veckografen hur indexet nyligen försökte bryta upp över EMA200. Men istället misslyckades försöken två veckor i rad. Framåt blir EMA10 och EMA20 viktiga nivåer att hålla koll på. Likt den amerikanska 10årsräntan, ser det i dagsläget ut som att detta index kan fastna mellan EMA10 och EMA200, vilke riktning som väljs kan bli avgörande för den framtida trenden.

 • XLE

Veckograf på XLE – Bilden är klickbar

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Bitcoin och Ethereum studsar med en gigantisk volatilitet, är faran över

Igår såg vi en volatilitet på kryptovalutor som närmast påminde om 1987-kraschen på världens börser. Redan igår såg vi en gigantisk studs från bottennivåerna. Idag fortsätter denna studs prägla handeln då de flesta kryptovalutorna handlas grönt. Det är dock för tidigt att ta ut någon seger i förskott. Bitcoin handlas i dagsläget fortsatt under EMA200, där kursen fastnat. Innan dess att den återhämtat sig ovanför denna nivå är risken på nedsidan fortsatt aktuell. En viktig sak att ta med sig efter sådan volatilitet som ägde rum igår är att ett enormt overhead-supply skapas. Dessa nivåer kan utgöra motstånd de kommande veckorna/månaderna, framtiden får avgöra.

Bitcoin

Dagsgraf på Bitcoin – Bilden är klickbar

 • Ethereum

Dagsgraf på Ethereum – Bilden är klickbar