Svagare öppning på marknaderna under onsdagen

Under morgonen handlas asiatiska marknader fortsatt nedåt, detta efter oro för kollaps i kinesiska fastighetssektorn samt stramare regelverk gällande aktiehandel och skatter i Japan - Det krisande fastighetsbolaget Evergrande har nu varit handelsstoppat i två dagar, detta utan klara anledningar men med spekulation kring ett möjligt uppköp av Evergrandes dotterbolag.
2021-10-06

Flertalet rörelser på marknaderna fortsätter i samma riktning, med bland annat fortsatta nedgångar i asien, fortsatta uppgångar för olja och gas samt fortsatt paraboliska rörelser uppåt för kol. Bara under veckan har priset för Brent Crude gått upp nästan 5 % medan naturgas är upp strax över 14 %.

Under morgonen handlas asiatiska marknader fortsatt nedåt, detta efter oro för kollaps i kinesiska fastighetssektorn samt stramare regelverk gällande aktiehandel och skatter i Japan. Det krisande fastighetsbolaget Evergrande har nu varit handelsstoppat i två dagar, detta utan klara anledningar men med spekulation kring ett möjligt uppköp av Evergrandes dotterbolag. I Sverige och Europa inleds onsdagens aktiehandel mestadels svagt negativt.

Sedan utbrottet av covid tilltog den spekulativa handeln avsevärt och flertalet nya aktörer började erbjuda handlare en mer spelliknande trading. Bland annat såg vi kraftiga uppgångar i sedan tidigare sargade och blankade bolag som Game Stop och AMC, detta tack vare kraftig forumhets och ett stort tillflöde av nya traders som strålade samman för att skapa så kallade short squeezes.

Den utbredda spekulationen tog vid framförallt på tradingplattformen Robin Hood, som utformats mycket likt ett spel. Detta har nu skapat en stor tillströmning av traders att söka hjälp för spelberoende, vilket antagligen är ett resultat av inbyggda rankinglistor, visuella effekter vid köp samt erbjudanden som påminner mycket om de bonusar spelbolagen en gång delade ut till sina kunder, men som sedan förbjöds eller begränsades.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Fenomenet som helhet är kanske varken nytt eller särskilt uppseendeväckande, men mer indikativt för att vi befinner oss i en tid av förhöjd spekulation. Börsen har i sin helhet gått väldigt bra men tagit en del tyngre svängar nedåt senaste tiden, vilket riskerar höja gambling-instinkten hos dem som är måna om att vinna tillbaka förlorat kapital.