Styrka på marknaderna trots orosmoln vid horisonten

Den tidiga hösten har kantats av diverse störelsemoment för marknaderna - bland annat kinesiska Evergrande som fallit kraftfullt på aktiemarknaderna efter att bolaget haft svårt att betala tillbaka stora skulder, vilket skapat chockvågor även internationellt. 
2021-10-26

Den tidiga hösten har kantats av diverse störelsemoment för marknaderna. Bland annat kinesiska Evergrande som fallit kraftfullt på aktiemarknaderna efter att bolaget haft svårt att betala tillbaka stora skulder, vilket skapat chockvågor även internationellt.

Även den mer och mer uppenbara inflationen har agerat ett orosmoln för flertalet marknader, vi har även sett hur 10-årsräntan börjat ticka uppåt vilket i sig även satt en hel del press på framförallt tillväxtorienterade index. Då är det lätt att stirra sig blind på dystra tidningsrubriker och fastna med blicken vilandes mot Oncopeptides kursutveckling, vilket från toppen i år är ned nästan 98%.

Ett ytterligare orosmoln för börsen har varit den ökade smittspridningen av covid, med framförallt risken för nya nedstängningar i Kina vilket ytterligare skulle begränsa försörjningskedjor.

Detta samtidigt som flertalet tunga index nu handlas till nära all time high och råvarusektorn visar på enorm styrka. Vi ser en återhämtning ta form och kraftfull efterfrågan från konsumenter världen över, bland annat meddelade biluthyraren Hertz att man beställt 100,000 bilar av Tesla. Detta i ett slag för att elektrifiera sin flotta, något som sedan fick Teslas aktie att rusa och Musks förmögenhet att växa ytterligare.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

På andra sidan spektrumet stiger oljepriserna fortsatt kraftigt, detta efter att förhållandet mellan utbud och efterfrågan klämts i anslutning till snedvridningar under pandemin samt begränsad produktion med ökat fokus på klimatomställningen.

Tyvärr hänger inte efterfrågan med i dämpat tempo, utan accelererade snarare ur covidkrisen, vilket nu skapat kraftiga prisökningar för råvaran och mycket starka setups i flertalet oljebolag. Inför europeisk öppning på tisdagen ser marknaderna i sin helhet också ut att öppna uppåt.