Börsen idag – stökig vecka avslutas med blandad handel i Asien inför europeisk öppning

Under gårdagens handel steg aktiemarknaderna både i USA och Europa.
2021-05-21

Eldupphör mellan Israel och Palestina ska ha inletts i natt efter att över 200 människor avlidit i de korta men intensiva striderna. Utan Israels skyddsanordning, Iron Dome, hade betydligt fler människor strukit med, då den högteknologiska säkerhetsanordningen kan skjuta ned inkommande missiler och hindra dem från att nå fram. Joe Biden har deltagit i att medla mellan de båda parterna och har nu även sagt att USA ska bidra i att bygga upp det som förstörts under veckans bombningar.

Joe Biden har tidigare i år föreslagit en global minimiskatt för stora globala bolag, verksamma i länder med låga skatter som gör att verksamheten, enligt presidenten, i sin helhet beskattas för lite. Nu sänker han ribban från 21% till 15% för förslaget av denna globala skatt, vilket dock fortfarande skulle ge en stor effekt för länder som har svårt att införa beskattningar på bolag som tillför mycket till samhället, men betalar en väldigt låg eller obefintlig bolagsskatt.

Amerikanska centralbankschefen Jay Powell har nu påbörjat diskussionerna kring en amerikansk e-valuta, som en digital version av dollarn. Detta för att stärka tilltron inte bara i dollarn, men framförallt betalnätverken och flödet mellan köpare och säljare, som att läsa av diskussionerna, skulle kunna förbättras av en digital valuta.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

I spåren av diskussionerna rörande kryptovalutor gick Joe Biden i veckan ut och hävdade att rapporteringskrav skulle införas vid vissa beloppsnivåer. Kryptovalutans funktion som anonymt betalmedel fallerar i så fall där, vilket öppnar för att handlare som genomför transaktioner med kryptovalutor lättare kommer kunna klassas som kriminella om transaktioner inte redovisas.

Detta har under veckan satt kraftig prispress på kryptovalutor, som utöver det fått bistå både haranger från Kina samt ökad uppmärksamhet gällande miljö och energiförbrukning. Framförallt Bitcoin är en tungrodd kryptovaluta, som kräver enorma mängder energi för att transaktioner i valutan ska kunna genomföras, något som enligt många som är negativt inställda till kryptovalutan, kan bli dess begränsande faktor.

Under gårdagens handel steg aktiemarknaderna både i USA och Europa. Kryptovalutor som handlades rejält ned under onsdagen steg på bred front under torsdagens handel men är under den tidiga fredagsmorgonen mestadels svagt ned. Under natten har Asien handlas blandat med Taiwan som gått starkast och handlats en procent upp. Terminerna inför öppning senare idag i USA pekar också försiktigt uppåt.