Börsen idag – Positiv handel i Asien inför europeisk öppning

Inför tisdagens handel stiger asienbörserna på breda fronter, Japan är upp strax under 1% under den tidiga morgonen och kinesiska börser handlas upp strax ovanför 1%. 
2021-05-25

Trots djupa fall för kryptovalutor under förra handelsveckan, öppnade krypto upp i gårdagens handel och fortsatte stiga under dagen. Ethereum och Bitcoin steg båda kraftigt under gårdagen, kryptovalutorna ser båda ut att, i alla fall för tillfället, ha studsat på långsiktiga glidande medelvärden.

Vi såg även fina uppgångar i USA under gårdagen, med framförallt tekniktunga Nasdaq som steg nästan 2%, detta samtidigt som VIX föll tillbaka för att se ut att fortsätta sin pågående negativa trend. Under gårdagen såg vi också fina rörelser i olja som steg med hela 2,58% för att åter se ut att kunna bryta upp till 2-års högsta nivåer.

Inför tisdagens handel stiger asienbörserna på breda fronter, Japan är upp strax under 1% under den tidiga morgonen och kinesiska börser handlas upp strax ovanför 1%.

Igår var det mycket skriverier om vitryssland och kapningen av ett Ryanair-plan, som tvingades ned till Minsk efter att ha flugit i vitryskt luftrum. Målsättningen var att få ned en aktivist på jorden, för att sedan sätta denne i fängelse. Vitryssland med Lukashenko i spetsen fördöms nu av såväl EU som USA och sanktioner står nu för dörren.

I övrigt närmar sig G7-länderna en överenskommelse som skulle sätta en global miniminivå för beskattning av storföretag. Detta skulle innebära att skatteflykt eller skattejustering för dessa enorma globala bolag skulle bli långt svårare.

Alternativet har varit att flytta vinster till länder där bolagsskatten varit klart lägre än där bolagets huvudsakliga verksamhet begås, detta för att betala så lite som möjligt i total skatt. Med en global miniminivå blir detta svårare och mer skattepengar bör rimligtvis lämna bolagen.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Vi ser ett allt mer volatilt klimat med svängiga rörelser fram och tillbaka på daglig basis, med flertalet bolag som tycks svåra att få grepp om och så kallade failade breakouts. Detta medför att många traders bränner sig i ett försök att fånga en trend som ser ut att fortsätta uppåt men sedan hugger tillbaka nedåt.

Vi ser också ett ökat antal röster som manar på för försiktighet, med minskad exponering och beredskap för att kunna hantera tyngre fall på världens större index. Senaste veckornas skakigheter i kryptovalutor kan vara en indikation på att mycket kapital har valt att hoppa till sidlinjen, vilket gör att det kan finnas stort värde i att dra öronen åt sig och öka försiktigheten något.