Börsen idag – stora tapp för krypto och ökad risk på marknaderna

I Asien fortsätter handeln mestadels nedåt under natten efter tyngre fall under gårdagens handel i USA och Europa.
2021-05-20

Gårdagen var tuff för flertalet tillgångsslag men framförallt kryptovalutor och aktier. Som mest var Ethereum och Bitcoin nere 50%+ respektive 30% för dagen. I Sverige föll både storbolagsindex och First North strax över strax 2%.

I Asien fortsätter handeln mestadels nedåt under natten efter tyngre fall under gårdagens handel i USA och Europa. Dock stabiliseras Bitcoin något med flertalet andra kryptovalutor som handlas upp omkring 5% inför europeisk öppning. Dock ser vi att flera kryptovalutor nu handlas under viktiga stödnivåer som t.ex. Tron, Lightcoin och Bitcoin, vilka samtliga prissätts under EMA10 på veckobasis.

I USA har tonläget vridits upp något när röster inifrån FED uttryckt att man så småningom ska se över räntan och stödköpen, kommentarerna utlästes i protokollet från senaste månads räntemöte. Senaste veckorna har kantats av rädsla för en tilltagande inflation, bland annat med KPI som steg kraftigt under första kvartalet.

Igår skrev vi om hur FED tonade ned risken för inflation och uttryckte att de höga noterade siffrorna var övergående, samt hur tidigare finansminister påpekat hur lätt FED tog på riskerna. Nu kan vi istället läsa om ett skifte i tonläge, som inte direkt mottogs med öppna armar av marknaderna.

Vi såg också att europeiska centralbanken gick ut och varnade för långt högre risker på marknaderna efter avsevärt högre belåning i spåren av pandemin. Trots en tilltagande återhämtning och en i mångt stärk ekonomi, menar centralbanken att den högre belåningen utgör risker framåt för återhämtningens stabilitet och pålitlighet.