Nyckeltal

Nyckeltal är jämförelsetal som räknas ut med hjälp av ett bolags balans och resultaträkning.
2019-11-12

Nyckeltal är jämförelsetal som räknas ut med hjälp av ett bolags balans och resultaträkning. Vissa nyckeltal tar också ett bolags aktier i beaktning, som till exempel P/E-talet, där vinst i relation till aktiepriset beräknas.

Värdera bolag med nyckeltal

Nyckeltal är bra för att värdera bolag, och ställa dem i jämförelse mot varandra. Oftast tittar man på bolag i samma branscher och jämför då nyckeltalen för att se hur de är värderade i jämförelse mot varandra.

Leaders och Laggards

I varje bransch finns så kallade Leaders och Laggards. Vissa använder som strategi att leta efter en bransch som går bra i sin helhet, och sedan köpa in sig i de billigaste värderade aktierna, då dessa klassas som just billiga.

Köp vinnarna

Historiskt och statistiskt är detta inte en bra strategi, utan man skall i stället fokusera på att köpa in sig i vinnarna. Om man tittar på gambling och betting under 2018-2020 så har Evolution Gaming gått bra nästan hela tiden, medan flera bolag bitvis gått väldigt dåligt.

Hade vi tittat på nyckeltalen som P/E-tal och P/S-tal så hade Evolution Gaming sett väldigt dyra ut i jämförelse med till exempel Catena Media, Betsson och Unibet, ändå fortsatte aktien bara uppåt och de andra stod bitvis väldigt stilla eller gick ned.

Att leta efter billiga aktier med hjälp av nyckeltal är alltså sällan en vinnande strategi, men det hjälper investerare att förstå hur marknaden prissätter olika aktier.

Några av de mest använda nyckeltalen är:

 

P/E-tal

 

P/S-tal

 

P/B-tal

 

Räntabilitet

 

Soliditet