Nya uppgångar i USA efter starkare rapporter från tech-jättarna

Hemmavarande i anslutning till pandemin har skapat större efterfrågan på molnlösningar samt betald online-annonsering, vilket gav ett förlängt uppsving till teknikjättarna när siffrorna för det tredje kvartalet rapporterades.
2021-10-27

Hemmavarande i anslutning till pandemin har skapat större efterfrågan på molnlösningar samt betald online-annonsering, vilket gav ett förlängt uppsving till teknikjättarna när siffrorna för det tredje kvartalet rapporterades. Microsoft och Alphabet rapporterade starkare siffror under tisdagen, men även Apple och Amazon publicerar siffror för det tredje kvartalet senare i veckan.

Kinesiska regleringar

Under sommaren intensifierades regleringar mot diverse kinesiska sektorer, med fokus på teknik- och utbildningssektorn. Sedan dess har vi även sett tyngre fall för krisdrabbade Evergrande i ett slag från Kina att begränsa belåningsgrad. Nu spår analytiker att tekniksektorn kan få sig en vändning, detta i anslutning till att Jack Ma, grundare av teknikgruppen Alibaba, getts tillstånd att lämna Kina och besökt Spanien.

Alibaba har fallit tungt på börsen under året, med ett maximalt fall om nästan 60% från toppen i oktober 2020, till för några veckor sedan då aktien istället vände uppåt. Sedan den senaste bottennoteringen 6/10-21, är aktien upp nästan 30%, men handlas då fortsatt betydligt lägre än tidigare toppar.

Terror i Afghanistan

En ny terrorgrupp i Afghanistan underminerar Afghanskt ledarskap, när Talibanerna tidigare utlyst sig själva vara den enda gruppering förmögen att försvara landet – något som de menade på att USA inte lyckats med innan. Isis K har sedan dess att Talibanerna påbärjade sitt styre, bombat två moskéer och var även de som utförde dådet på Kabuls flygplats i anslutning till evakueringarna den 26 augusti, som orsakade omkring 180 människor död.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Utbud / efterfrågan

I anslutning till pandemin har vi sett tydligt smalare försörjningskedjor vilket pressat priserna. Detta har bland annat lett till att priserna på containerfrakt har 10-dubblats i pris sedan starten av pandemin. Bristen på arbetskraft har också varit påtaglig, något som skapat ytterligare press uppåt på priserna och bristande utbud.

Restaurang- och besöksnäringen drabbas hårt av bristande arbetskraft där man på flera håll i bland annat USA och Storbritannien har svårt att erbjuda gäster fullständig service. Även priser på råvaror har gått upp, vilket smalnar marginalerna eller tvingar företag att istället höja priserna mot konsumenterna.

Styrka i USA

Under gårdagen såg vi en kraftfull handel i USA, något som stärktes av tidigare nämnda starka rapporter från Tech-jättarna, men även giganterna som UPS och General Electric. Amerikanska oljepriser stängde också i måndags ovanför $85 för första gången på sju år.