Efter en vecka fylld av turbulens på marknaderna handlas asiatiska börser blandat under fredagsmorgonen. Inför dagens handel ser även Europa ut att öppna omkring nollan.
Den krisdrabbade fastighetsbjässen Evergrande backar ytterligare efter ett till synes falskt glädjeskutt under torsdagens handel. Ska kinesiska staten rädda Evergrande, med hutlösa skulder och redan betalda lägenheter att leverera till köpare, ska de även rädda andra skuldsatta spelare i den kredittyngda branschen – något som Peking inte har möjlighet att göra.
Man befarar därför att Evergrande går mot kollaps och gårdagens skutt uppåt efter tycks ha skett på falska grunder. Vad Peking däremot rimligtvis inte kommer tillåta är att de förbetalda lägenheterna inte färdigställs, därför behövs någon form av övergångsperiod för att minimera övriga reaktioner.
Under gårdagen kommenterade vi bland annat stigande inflation i USA och Brasilien, mycket på grund av stigande råvarupriser som härstammar från begränsad produktion, ett högre tryck på efterfrågan och mer tryckta pengar i omlopp. Under gårdagen kunde vi också läsa om farhågor kring långt högre inflation i Storbritannien, där man nu spår att inflationen kommer vara omkring 4%.
Lyssnar man även till gårdagens avsnitt av Macro Voices, kan man också höra hur den väldigt pricksäkra Juliette Declercq går in på djupet med såväl förklaringar och historisk bakgrund till, som framtidsspaningar kring den stigande inflationen.
Numera ser vi tydligare en utbredd brist på arbetskraft, detta i ett läge där anledningen till att folk säger upp sig eller inte vill komma tillbaka till sina gamla jobb inte längre har att göra med rädsla för smittspridning, utan för att man kommit till andra insikter. Att sälja 9h+ per dag utöver restid är inte värt de pengarna man tidigare fått betalt för det. Flera vill jobba hemma, flera vill slippa pendla, flera vill slippa känna sig låsta i ett hamsterhjul.
Som med allt leder bristande utbud till att efterfrågan får höja priserna i mån om att den ska mötas, vilket i sin tur leder till ytterligare mer pengar i omlopp och ett mer underliggande tryck till inflationen.
Marknaderna svajar till var gång räntehöjningar kommer på tal och centralbankerna sitter i en knivig sits med ökad svårighet och möjlighet till, samt ökat behov för att höja räntorna – vilket kräver extra uppmärksamhet från investerare för att på bästa sätt kunna navigera i framtida marknadsklimat.