Nedåt i Asien efter tyngre fall på marknaderna under gårdagen

Brent Crude handlades under gårdagen till 7-års högsta, detta efter att den oljeproducerande gruppen av länder OPEC+, förkastat Vita Husets önskemål om ökad produktion för att förhindra en global energikris. 
2021-10-05

Under gårdagen fick vi besked från Volvo Cars om en notering i Sverige, då med ett uttalat fokus om att ta fram en digitaliserad och helt eldriven personbil. Det är dock osäkert kring hur mycket ägandeskap kinesiska Geely släpper ifrån sig, men den uttalade målsättningen är att ta in 25 miljarder sek för att finansiera omställningen.

Med eldrivna bilproducenter fortsatt skyhögt värderade, steg oljepriserna ytterligare i veckans inledande handel. Brent Crude handlades under gårdagen till 7-års högsta, detta efter att den oljeproducerande gruppen av länder OPEC+, förkastat Vita Husets önskemål om ökad produktion för att förhindra en global energikris.

OPEC+ tog mycket stryk under den tuffaste delen av covidkraschen, där de gemensamt fick sänka produktionen avsevärt för att hålla den plötsligt uteblivna efterfrågan från att rasera prisbilden helt. Sedan dess bestämde länderna att enbart öka produktionen gradvis, något länderna nu håller fast vid.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Nu står flera av västvärldens återhämtande länder i en sits där efterfrågan på energi tycks skyhög och tillgången på pengar närmast oändlig. Samtidigt har vi en bristfällig produktion och en lång tid av underinvesteringar i sektorn bakom oss, vilket skapar kraftig prispress uppåt.

Samtidigt har vi under senaste tiden också sett en alltmer utbredd rädsla för högre inflation som i sin tur tvingar centralbanker att höja räntorna, något som kan få högt kreditutsatta aktie- och fastighetsmarknader att vända tvärt nedåt, och kraftigt påverka den globala återhämtningen efter krisen.

Senaste veckors skakigare marknader kan bland annat härledas till en ökad oro för just denna stigande inflation. Under tisdagsmorgonen ser vi hur asiatiska marknader överlag fortsätter nedåt, detta efter en i sin helhet negativ handelsdag globalt under gårdagen.