Swedencare – Genomför riktad nyemission och förvärvar ledande nordamerikansk koncern

Under måndagskvällen meddelade Swedencare att man tillförts kapital genom en riktad nyemission, och även förvärvat Vetio, en ledande nordamerikansk koncern verksamt inom djurhälsa.
2021-06-29

Swedencare utvecklar, producerar delvis i egna anläggningar, marknadsför och säljer premiumprodukter på den globala och snabbväxande marknaden för hälsovårdsprodukter till katt, hund och häst.

Under måndagskvällen meddelade bolaget i två separata pressmeddelanden att man genomfört en lyckad nyemission och även förvärvat Vetio, en ledande nordamerikansk koncern verksamt inom djurhälsa. Genom den riktade nyemissionen tillfördes Swedencare 1 150 miljoner SEK, vilka kommer användas till förvärvet. Den riktade nyemissionen tecknades till 50% av det tyska börsnoterade bolaget Symrise AG, respektive en svensk finansiell investerare till 50%.

Nyheterna publicerades efter stängning i går, måndag. I skrivande stund handlas Swedencares aktie upp strax över 8% under tisdagen.

Bolaget meddelar att syftet med den Riktade Nyemissionen och skälet till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt, var att på ett tids- och kostnadseffektivt sätt säkerställa finansiering av det förvärvet av Vetio.

Vetio är en nordamerikansk koncern med verksamhet inom djurhälsa och (CDMO), vilket står för Contract Development Manufacturing Organization. Bolaget har verksamhet inom kontrakts-utveckling och tillverkning av kosttillskott och dermatologiska produkter samt läkemedel till husdjursmarknaden. Vetio har långa kundrelationer, immateriella rättigheter och har nyligen tilldelats FDA-godkännande för sin produktionsanläggning i Montreal.

I anslutning till offentliggörandet av förvärvet kommenterar VD för Swedencare Håkan Lagerberg i pressmeddelandet:

“Genom förvärvet av Vetio, vårt i särklass största hittills, tar vi ett stort steg mot målet att bli en ledande global djurhälsokoncern inom kosttillskott och dermatologiska premiumprodukter till husdjur och sällskapshästar. Genom förvärvet ökar vi andelen egenproducerade produkter både för egen försäljning och till våra nuvarande samarbetspartners inom white label samtidigt som vi förstärker vår utvecklingsverksamhet och får en portfölj av egenutvecklade insatsvaror som smakförbättrare och teknisk kompetens kring exempelvis soft chew, den kanske snabbast växande produktkategorin. Tillsammans med Vetio skapar vi ett starkare och bredare kunderbjudande samtidigt som vi växlar upp närvaron i Nordamerika ytterligare och får en affärsrelation med ett stort antal nya intressanta kunder. Vetio har vuxit snabbt och accelererar nu i höst ytterligare när bolaget inviger sin stora utbyggnad av produktionsanläggningen i Florida”.

För att läsa mer om bolaget rekommenderar vi den bolagspresentation som Swedencare har publicerat på Ecoptimist.

mer om ämnet