Makronytt: Europeiska räntor oförändrade

Idag meddelade den europeiska centralbanken att räntan stannar på tidigare nivåer men att stödköpen på obligationsmarknaden minskar.
2021-09-09

ECB med nytt besked

ECB meddelade under torsdagen att den historiskt låga räntan består men att stödköpen på obligationsmarknaden, som kommit att benämnas som ”kvantitativa lättnader”, minskar under det resterande året. Detta beslut tas i ljuset av en starkare ekonomisk och finansiell utveckling än centralbanken tidigare räknat med.

Brasiliansk inflation på femårshögsta

Den brasilianska inflationen rapporterades under torsdagen för augusti månad och var 9,68 % på årsbasis. Detta kan jämföras 8,99 % för juli månad. Den uppdaterade inflationssiffran kom även in högre än marknadens samlade estimat, som istället låg kring 9,5 %. Detta är den högsta inflationsnivån Brasilien sett sedan februari 2016. Den främsta förklaringen bakom dessa siffror är stigande råvarupriser parallellt med en svagare brasiliansk Real.

Stålpriser fortsätter stiga

Terminspriserna för septemberkontrakt på stål steg på Shanghaibörsen till över 5,500 CNY per ton. Detta är den högsta nivån sedan början av augusti och det närmar sig även rekordnoteringen från maj om 6,198 CNY per ton. En orsak bakom detta är att Kina har minskat produktionen av stål som en följd av strängare miljöregleringar.

Missa inte att läsa vår senaste intervju med Jon Hyltner, vars fond var den fjärde bäst presterande småbolagsfonden i Sverige under 2020.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.