Makronytt: Den amerikanska dollarn handlas på högsta nivån sedan november 2020

Under torsdagen går dollarn starkt efter FED-möte, samtidigt handlas amerikanska techjättar strax ovanför nollan på en i övrigt svag börs.
2021-08-19

Styrka i dollarn

Dollarindex, som innehåller dollarn mot en korg av valutor, handlas under torsdagen på den högsta nivån sedan november 2020. Detta är en effekt av kommunikation från FED, om en förestående nedtrappning av centralbankens stimulanser på den finansiella marknaden, redan under 2021. Många finansaktörer förväntar sig nu att FED förtydligar sin kommunikation kring detta under nästa veckas möte. Läs även hur dollarn påverkar råvaror och råvarurelaterade aktier.

Norsk reporänta stannar på tidigare nivåer

Den norska centralbanken kommunicerade under sitt augustimöte att de behåller sin reporänta på 0,0 %. Detta är den lägsta räntenivån landet någonsin sett. Centralbanken noterade att ett öppnande av ekonomin och en fallande arbetslöshet är tecken i rätt riktning men att det fortfarande finns mycket osäkerhet för den norska ekonomin. Den underliggande inflationen befinner sig dessutom fortsatt under centralbankens målområde om 2,0 %, varför de menar att räntenivån i dagsläget kan motiveras.

Nasdaq och techjättar handlas till relativ styrka på en i övrigt svag börs

De amerikanska techjättarna, Apple och Microsoft, håller under dagen emot med svaga uppgångar på en i övrigt röd börs. Båda dessa bolag har gått starkt under sommarens handel.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.