Lugnt på index under tisdagen efter hög volatilitet under gårdagen – WTI på högsta nivån sedan 2014

Tisdagen präglas av en väsentligt lugnare handel än den vi såg under gårdagen, många index handlas dock under viktiga glidande medelvärden, varför risken på marknaden är förhöjd.
2021-10-05

Idag ser vi en mer stillsam handel efter måndagens höga volatilitet. Index på global basis har gått svagt sedan måndagen den 20/9 då volatilitetsindex (VIX) bröt upp från en längre nedåttrend. VIX har hittills försvarat denna utbrottsnivå, samtidigt som svenska, såväl som amerikanska index, fortsatt handlas under viktiga glidande medelvärden. Av denna anledning betraktar vi fortsatt risken på marknaden som förhöjd.

Dagens artikel kommer handla om följande:

 • VIX har hittills försvarat sin utbrottsnivå – Förhöjd risk så länge detta består
 • OMXS30 testar inom kort långsiktigt glidande medelvärde – First North har brutit ned
 • Amerikanskt halvledarindex (SOXX) har brutit ned under trendlinje trots halvledarbrist
 • Bitcoin visar kortsiktig relativ styrka gentemot andra kryptovalutor
 • WTI olja handlas på högsta nivån sedan 2014

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


VIX har hittills försvarat sin utbrottsnivå – Förhöjd risk så länge detta består

VIX index har vid upprepade tillfällen under hela 2021 haft veckor då kursen försökt bryta upp från den nedåtlutande trendlinje som definierat nedåttrenden sedan volatiliteten toppade under coronakraschen. Dessa försök har uteslutande mötts av snabba hack nedåt, med stängning under trendlinjen. Detta gällde fram till i måndagen den 20/9. VIX har sedan dess försvarat denna utbrottsnivå och så länge detta läge består är risken för fortsatt volatila börsdagar förhöjd.

 • VIX

Dagsgraf på VIX

OMXS30 testar inom kort långsiktigt glidande medelvärde – First North har brutit ned

OMXS30 befinner sig i en kortsiktig nedåttrend, om detta fortsätter möter kursen inom kort EMA200, ett långsiktigt glidande medelvärde. Många aktier som finns noterade på listan handlas redan under denna nivå och detta blir ett viktigt test för Sveriges storbolagsindex att testa styrkan i den långsiktiga trenden.

 • OMXS30

Dagsgraf på OMXS30

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

First North har sedan februari  handlats till en relativ svaghet gentemot övriga svenska index. Denna svaghet visade sig extra tydligt under måndagen den 20/9, då detta index bröt ned under en horisontell stödnivå samt EMA200 under samma dag. Nu befinner sig First North, som är ett mer tillväxtorienterat index, i en långsiktig nedåttrend. Så länge kursen handlas under kortsiktiga, såväl som långsiktiga glidande medelvärden betraktar vi risken som förhöjd.

 • First North

Dagsgraf på First North

Amerikanskt halvledarindex (SOXX) har brutit ned under trendlinje trots halvledarbrist

Det har skrivits en hel del i media om den halvledarbrist som präglat 2021. Trots denna brist ser vi nu i närtid hur den amerikanska ETF:en för denna sektor (SOXX), har brutit ned under en trendlinje som tidigare agerat stöd. Risken med ett tema som det skrivs mycket om är att situationen redan har prissatts av marknaden. Framtiden får visa om detta är just fallet för halvledarsektorn.

 • Halvledarindex

Dagsgraf på Halvledarindex

Bitcoin visar kortsiktig relativ styrka gentemot andra kryptovalutor

De senaste dagarna på kryptomarknaden har präglats av en relativ styrka hos Bitcoin, gentemot både Ethereum och Cardano. Eftersom tidsintervallet för denna observation är så pass begränsad, är det svårt att uttala sig om detta är något att ta fasta på. Bitcoin handlas högre upp i sin kortsiktiga range än de övriga två. Det kan vara intressant att bevaka om detta fortsätter framåt då relativ styrka kan sända en subtil signal om vart institutionella flöden rör sig mot.

 • Bitcoin

Dagsgraf på Bitcoin

 • Ethereum

Dagsgraf på Ethereum

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.
 • Cardano

Dagsgraf på Cardano

WTI olja handlas på högsta nivån sedan 2014

Den amerikanska WTI-oljan handlas idag på högsta nivån sedan 2014. Detta sker trots kortsiktig svaghet på börsen samt kortsiktig styrka hos dollarn, två variabler som annars kan agera draglok för oljepriset. På kort sikt visar detta på styrkan i trenden hos råvaran.

 • WTI Råolja

Dagsgraf på WTI Råolja

Den amerikanska ETF:en för energi (XLE) bottnade för två veckor sedan genom en inverterad Head-and-Shoulders formation. Kursen har sedan dess gått starkt. Nu möter ETF:en inom kort toppen av sin range. Detta kan vara en intressant nivå att hålla koll på då den potentiellt kan agera motstånd på kort sikt.

XLE

Dagsgraf på XLE