Krisande Evergrande rusar efter positiva tongångar från både bolaget och Peking

Krisande Evergrande, världens mest skuldsatta fastighetsbolag, rusade under den initiala handeln på torsdagsmorgonen, detta efter att Xi Jinping lugnat marknaderna något, samt att bolaget självt meddelat att man skulle lyckas med de obligations betalningar som förföll idag.
2021-09-23

Krisande Evergrande, världens mest skuldsatta fastighetsbolag, rusade under den initiala handeln på torsdagsmorgonen. Detta efter att Xi Jinping lugnat marknaderna något, samt att bolaget självt meddelat att man skulle lyckas med de obligations betalningar som förföll idag. Men det massiva lättnadsrallyt varade knappt ens en timme, då aktien snabbt föll tillbaka till att handlas omkring 10% upp från måndagens stängning. I skrivande stund är dock Evergrande upp ca 18% på väldigt hög volym.

Aukus
Franska relationer till USA, Storbritannien och Australien surnade tvärt när man fick nys om att de tre länderna valt att gå vidare med en ubåtspakt, detta helt utan frankrikes vetskap.

Frankrike, som var väntad leverantör av ubåtarna, fick i sista sekund information om att pakten Aukus ska gå vidare för att själv utveckla teknologin, något som fick Frankrike att kalla hem ambassadörer från USA och Australien.

Nu manar de tre länderna på för att släta ut dispyten, och Frankrike har nu meddelat att ambassadören i USA återvänder under nästa vecka. Bland annat har Joe Biden talat publikt om att diskussionen hade tjänat på mer transparens och Boris Johnson menar att det var mänskliga faktorer som spelade in när de medvetet sköt på att inte meddela fransmännen om att de inte var medräknade.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Även om detta slätas över förväntas dock Boris Johnson nu behöva hantera tuffare tag från Frankrike i förhandlingarna om Brexit.

Pakten i sin helhet, hävdar Johnson, handlar om de tre ländernas gemensamma värderingar, mer än att t.ex. stänga någon ute eller gå till direkt attack. Han menar att pakten och utvecklingen av teknologin kommer stärka global säkerhet, utan att direkt uttala Kina som ett definitivt hot.

Högre räntor
I övrigt spår fler medlemmar av amerikanska centralbanken stigande räntor från och med 2022. Senaste månaderna har marknaderna svajat till var gång högre räntor kommit på tal, vilket tyder på att detta tonläge från FED kan fortsätta hålla marknaderna på helspänn.Högre inflation syns bland annat i stigande råvarupriser, som även bidragit till att driva på inflationen i Brasilien, som har hög exponering mot just råvarusektorn.