Vad är en kreditupplysning?
En kreditupplysning kan tas ut på privatpersoner för att ta reda på information om en persons ekonomiska situation. Kreditupplysningen används som beslutsunderlag för att avgöra hur kreditvärdig en person är. En kreditupplysning beställs ofta av banker eller kreditinstitut i samband med låneansökan. Detta eftersom att banken behöver försöka göra en bedömning om privatpersonen har möjlighet att betala tillbaka lånet. En kreditupplysning kan även beställas av bostadsrättsföreningar, hyresvärdar eller abonnemangstjänster som också behöver avgöra om privatpersonen har möjlighet att betala.
Vilken information finns med i en kreditupplysning?
- Namn och Adress
- Civilstånd, folkbokföring och historisk adress
- Fastighetsinnehav
- Lån och andra krediter
- Inkomster
- Eventuella betalningsanmärkningar
- Kronofogdeskuld
- Antal uttagna kreditupplysningar (en kreditupplysning syns i 12 månader)
Vad påverkar kreditvärdigheten?
Att vara kreditvärdig kan hjälpa i många situationer, det kan exempelvis underlätta för att få ett lån och även ett bra sådant med låg ränta. Detta eftersom att räntan sätts utefter risken som banken bedömer. Så hur får man en bra kreditvärdighet?
Det finns ett antal saker som man kan göra och inte göra för att påverka sin kreditvärdighet. Kreditvärdigheten påverkas av hur aktiv en privatperson är. Till exempel om du nyss flyttat och folkbokfört dig på en ny adress kommer kreditvärdigheten påverkas negativt – även om det är marginellt.
Det som påverkar mest är följande:
- Inkomst
- Ju högre lön du har desto bättre kreditvärdighet får du
- Lån
- Ju mer lån du har desto sämre kreditvärdighet får du
- Betalningsanmärkningar
- Undvik dessa, de kommer påverka din kreditvärdighet väldigt mycket och får man en betalningsanmärkning blir det svårt att ta lån eller att få ett hyreskontrakt
- Antal uttagna kreditupplysningar
- För varje kreditupplysning som tas ut på dig så försämras kreditvärdigheten