Kreditkort

Vad är kreditkort?
2019-11-19

Vad är kreditkort?

Ett kreditkort fungerar precis som ett kontokort med undantag att kortet är kopplat till en kredit som är garanterad av en bank. När kortet utnyttjas dras summan från den kredit som banken har garanterat, till skillnad från ett kontokort där pengarna dras direkt från ditt bankkonto.

När du handlar med kredit innebär det att du kan konsumera nu och betala senare. Krediten ges oftast under 30 dagar och därefter skickas en faktura på de samlade betalningarna med en given betalningsfrist. Det är upp till kreditkortsinnehavaren om man vill betala direkt eller delbetala krediten.

 

Vilka kan använda kreditkort?

Kraven för att ansöka om ett kreditkort kan variera från bank till bank. Alla privatpersoner som fyllt 18 år har möjlighet att ansöka om ett kreditkort. Däremot är det inte säkert att man blir beviljad ett kreditkort. Banker har som sagt olika krav när de ger ut kreditkort.

Kreditgivaren kollar på vilken inkomst personen har, såväl som befintliga skulder och utgifter. Banken får ut dessa uppgifterna genom en kreditupplysning även kallat UC-kontroll. Mer om UC-kontroll hittar du här.

 

Hur skaffar man ett kreditkort?

Processen att skaffa ett kreditkort är relativt enkel. Vi rekommenderar att man använder sig av en hemsida som jämför olika kreditkort för att se vilket kreditkort som passar ditt behov. Detta leder oss till nästa del – vilka förmåner ger kreditkort?

 

Vilka förmåner ger kreditkort?

Det finns flera anledningar till att införskaffa ett kreditkort. Vissa är bättre än andra och det gäller att hitta de förmånerna som du efterfrågar. De vanligaste förmånerna som kreditkort ger är följande:

  • rabatt på bensin
  • cash-back – du får helt enkelt tillbaka pengar när du betalar med kortet.
  • försäkringar – olika kort ger olika försäkringsförmåner.
  • poäng – går att använda för att köpa flygbiljetter, prylar, etc.

En annan fördel med kreditkort kan vara att skjuta upp betalningar för att behålla likvider på kontot. Däremot försämras den här fördelen om man väljer att delbetala och utnyttja krediten. Man säger att krediten är utnyttjad om man inte betalar av skulden innan förfallodatum.

 

Vad händer om man inte betalar sin skuld till kreditkortet?

Som tidigare nämnt kan man välja två alternativ för att betala en kreditkortsskuld. Det första alternativet är att betala fakturan innan den förfaller och då tillfaller inga extra utgifter. Det andra alternativet är att dela upp betalningen och det förknippas med en kostnad – ränta.  Räntan på kreditkortet varierar mycket beroende på vilket kort man har samt vilken bank som ger ut krediten.