Kredit – kreditkort

Vad är kredit?
2019-11-12

Vad är kredit?

Kredit kan innebära lån eller avbetalningsköp och är nästan alltid förknippat med en ränta. Ränta är kostnaden för att låna pengar och beräknas som en procentsats av det lånade beloppet, oftast räknar man räntan på årsbasis och fördelar sedan ut denna kostnad på månadsbasis. 

För att få ta krediter krävs det att man är kreditvärdig, detta mäts genom att utställaren av krediter tar en kreditupplysning på personen eller företaget som ska låna pengar. 

Kreditkort

Man kan låna genom att ta ett riktigt lån, oftast med någon form av säkerhet som t.ex. fast egendom eller sitt aktiekapital, men man kan också handla på kredit genom användandet av ett kreditkort. 

Kreditkort är kort kopplade till ett saldo som inte är kreditkortsinnehavarens utan som görs tillgängligt till användaren av kreditkortsbolaget eller banken. Genom användandet av kreditkort kan man handla för pengar som inte dras direkt från ens konto utan istället från kreditkortskontot, denna summa kan man sedan betala av löpande eller helt beroende på vad som passar kreditkortsinnehavaren. 

Många kreditkort erbjuder försäkringar och diverse förmåner vid användandet av dem, det kan därför vara rekommenderat att boka bland annat resor med kreditkort för att därigenom försäkra sig mot förseningar etc.

Kreditkortsbolagen kan då hjälpa en driva igenom försäkringsärendet, eller öka på ens kreditgräns om man skulle fastna på flygplatsen och akut behöva köpa kläder eller en ny resa. På så sätt kan det underlätta avsevärt att använda sig av ett kreditkort, och att under en tid ha byggt upp sin kreditvärdighet genom att bevisa sig som en god kund. 

Sverige kontra USA

I USA och diverse andra länder är det vanligt att man vid andra lånesituationer behöver visa upp sin betalningshistorik mot kreditkortsbolagen när man ansöker om andra lån. Detta för att bevisa sin återbetalningsförmåga och duglighet som låntagare.