Det är fortsatt svårtolkade signaler på marknaden. Å ena sidan ser vi hur OMXS30 ligger högre upp i sin range medan First North, i skrivande stund, faller ned under EMA50. Båda befinner sig fortsatt i mitten av relativt väldefinierade ranges. Parallellt med detta ser vi hur den amerikanska 10-årsräntan visar svaghet medan ädelmetaller fortsätter visa styrka. I detta skede är det onödigt att försöka förutse rörelser framåt. Priset får helt enkelt visa vägen.
Dagens artikel kommer handla om följande:
- OMXS30 och First North kvar i sina ranges, fortsatt vänteläge inför eventuell riktning.
- 10-årsräntan i USA befinner sig i botten av sin range.
- Tre stycken större bolag som visar styrka trots utmanande börsklimat.
- Ädelmetaller och bolag i branschen visar styrka.
- En råvara som tappat momentum efter tidigare extrem uppgång.
Viktig Information innan du läser vidare
Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.
Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.
OMXS30 och First North kvar i sina ranges, fortsatt vänteläge inför eventuell riktning
Båda dessa index skänker i dagsläget få signaler om vad som komma skall. Det är ett vänteläge inför en eventuell riktning som väljs. Det kan bli intressant att se hur den amerikanska 10-årsräntan rör sig framåt och vad det kan få för implikationer på dessa båda index.
- OMXS30
Dagsgraf på OMXS30 – Bilden är klickbar
- First North
Dagsgraf på First North – Bilden är klickbar
10-årsräntan i USA befinner sig i botten av sin range
Ännu en vecka präglas av handel mellan EMA10 och EMA200 på veckografen. I dagsläget befinner sig kursen precis på EMA10. Många värderelaterade bolag såsom banker och råvarubolag inledde sina uppåttrender i samma veva som 10-årsräntan bröt upp. Vad skulle det innebära om den nu istället bröt ned från sitt stöd?
- US10Y
Veckograf på US10Y – Bilden är klickbar
Tre stycken större bolag som visar styrka trots utmanande börsklimat
Det faktum att många banker, däribland Nordea och Deutsche Bank visar styrka trots svaghet hos den amerikanska 10-årsräntan, summerar ganska väl hur marknaden i dagsläget ger spretig signaler. Om vi istället enbart fokuserar på hur priset rör sig ser vi att Nordea placerat sig i toppen av sin kortsiktiga range. Vi ser även hur Deutsche Bank fortsätter upp efter en kortsiktig- såväl som långsiktig breakout. Sedan ser vi hur Facebook visar relativ styrka gentemot tech-sektorn, där kursen placerat sig i toppen av sin range och utmanar sin tidigare all-time-high.
- Nordea
Dagsgraf på Nordea – Bilden är klickbar
- Deutsche Bank
Dagsgraf på Deutsche Bank – Bilden är klickbar
Dagsgraf på Facebook – Bilden är klickbar
Ädelmetaller och bolag i branschen visar styrka
Vi glider ännu en gång in på den amerikanska 10-årsräntan. En uppgång i denna ränta, när den inflationsjusterats, är nämligen guld och silvers värsta fiende då de båda ofta konkurrerar om kapital. Förenklat kan man uttrycka det som att en låg realränta (ränta minus inflation) leder kapital mot guld och silver medan en hög realränta istället leder pengarna till statsobligationer. I dagsläget ser vi hur olika guld- och silverindex visar styrka. De båda placerar sig högre och högre upp i sina ranges. Vidare ser vi hur volymen sett lovande ut den senaste tiden. Det svenska guldbolaget Lundin Gold är ett bra exempel på en aktie som hittat tillbaks högre upp i sin range och som snart utmanar viktiga nivåer. Alla dessa skulle sannolikt gynnas om den amerikanska 10-årsräntan bröt ned, varför detta tillgångsslag kan vara värt att hålla koll på framåt.
- ETF för guldbolag (GDX)
Dagsgraf på ETF för Guldbolag – Bilden är klickbar
- ETF för Junior Silver Miners (SILJ)
Dagsgraf på ETF för Junior Silver Miners – Bilden är klickbar
- Lundin Gold
Dagsgraf på Lundin Gold – Bilden är klickbar
En råvara som tappat momentum efter tidigare extrem uppgång
Till skillnad från guld och silver ser vi hur den numera ESG-stämplade råvaran koppar tappat styrka på sistone. Råvaran har gått upp väldigt mycket och väldigt snabbt sedan botten av corona-kraschen. Efter en sådan parabolisk trend kan det behövas mycket tid innan (om) trenden kan fortsätta. En nivå som kan vara värd att hålla koll på framåt är EMA50, som respekterats vid ett flertal tillfällen.
- Koppar