I-Tech rapporterar för Q1-Perioden

I-Tech är ett biotech-bolag som ökar motståndskraften mot påväxt i marina färgsystem (sk.
2021-05-21

I-Tech är ett biotech-bolag som ökar motståndskraften mot påväxt i marina färgsystem (sk. Antifouling coatings) och därmed minskar bränsle och underhållskostnader. Bolaget har utvecklat och säljer produkten Selektope®, en aktiv substans som motverkar marin påväxt på ytor som fartyg och båtskrov men också andra marina installationer. Bolaget har nödvändiga certifikat på plats för produkten och ett antal av världens största installatörer av marina antifouling system som kunder.

Bolaget rapporterade, den 21 maj, sin Q1-rapport för 2021 och en viktig händelse var att bolaget förvärvade en ny kund i Japan, Chugoku Marine Paints (CMP). Denna kund har lagt en ramorder på 53 MSEK under Q2.

Omsättning och resultat

  • Nettoomsättningen uppgick till 14 458 TSEK en ökning med 6,8% jämfört med Q1 2020.
  • EBIT blev positivt med ett resultat på 58 TSEK, jämfört med en negativ EBIT på – 984 TSEK Q1 2020.
  • EBITDA förbättrades med 100% till 2 034 TSEK QoQ.

Omsättningstillväxten var något lägre jämfört med tidigare tillväxt men bolaget är påverkat av corona samt en ovanligt stark krona. Justerat för växelkurseffekter redovisade I-tech en organisk tillväxt på 23%.

Trendbrott – positivt EBIT

Det första kvartalet 2021 sticker ut från de senaste kvartalen i termer av ett positivt EBIT-resultat. Enligt VDn, Philip Chaabane, har de långa sälj- och utvecklingsprocesserna börjat ge avkastning och bolaget ser ett ökat antal kunder.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Kvartalsavvikelser

I-tech jobbar för att kontinuerligt bygga en bredare kundbas, som redan inkluderar några av världens ledande marina antifouling installatörer. Däremot är bolaget fortfarande i ett tidigt stadium av att kommersialisera produkten och det kan därför förekomma kvartalsavvikelser.

Pandemin drar ned I-tech

I-tech är inte ensamma om att bli negativt påverkade av corona. Flera projekt i Asien är dämpade och försenade av pandemin, vilket CMP indikerat i termer av ökade lagernivåer. Som alla känner till vid det här laget har råvarupriser stigit snabbt och i ett antal produkter kombineras Selektope® med kopparoxid vilket lett till högre slutpriser på grund av kopparpriset.

Positiva trender för I-tech

Med en blick bortom corona syns det också några positiva trender som kan gynna I-tech framåt. Bolaget har återgått till stadig tillväxt och redovisade ett positivt EBIT. Antalet ordrar på stora fartyg har ökat markant, men värt att beakta, hittills från historiskt låga nivåer. I-tech kommunicerar att detta i kombination med nya produktlanseringar, både till konstruktionsmarknaden och underhållsmarknaden, skapar självförtroende.

VD kommenterar

Philip Chaabane kommenterar att I-tech är väl positionerat för att sänka utsläppen inom fartygs- och båtindustrin, där ett välputsat skrov är en förutsättning. Han avslutar med att berätta att han fokuserar på ett kvartal med en utökad kundbas där kunderna fortsätter att utöka sitt utbud med produkter som inkluderar Selektope®.