Högre oljepriser sätter press på flygbolag som har svårare att höja priserna mot resenärer

Efter viss återhämtning på flertalet marknader under föregående vecka, med bland annat VIX än en gång långt under den fallande trendlinjen.
2021-10-18

Inför öppning
Efter viss återhämtning på flertalet marknader under föregående vecka, med bland annat VIX än en gång långt under den fallande trendlinjen, ser vi nu en något svagare öppning av veckans handel i Asien. Stockholmsbörsen ser inför öppning ut att påbörja veckans handel strax under nollan.

Högre oljepriser
I anslutning till stigande oljepriser sätter högre bensinpriser nu press på redan klämda flygbolag, som önskar föra över dessa prishöjningar på konsumenter, men samtidigt kämpar för att få tillbaka resenärer.

Flertalet bolag missade också att hedga sig mot högre priser när läget fanns, vilket mest troligt nu ger en bitter eftersmak och ett förlängt tuffare ekonomiskt läge. Anledningen till att de avstått från att hedga priserna är bland annat misslyckandet med att ha hedgat sina bensinpriser inför covid, vilket resulterade i att bolagen behövde betala långt högre än marknadspriset när olja hade fallit kraftfullt i anslutning till pandemin.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Covid
Sedan sommaren har Storbritannien sett en viss ökning av smitto- och dödstal i anslutning till fall av covid-19. I relation till de värsta stunderna av pandemin är dessa siffror fortsatt milda, men inför en höst och vinter med influensasäsong inräknat varnar nu forskare för att man åter bör införa vissa restriktioner.

Istället eldas det på vad gäller vaccinering och tredje-sprutor för att stärka upp immunförsvar, och man hoppas därmed kunna hålla såväl gränser som lokaltrafik och nattklubbar fortsatt öppna.