Handelsstopp i krisdrabbade Evergrande skakar marknaderna inför europeisk öppning

I Asien faller flertalet marknader tungt under veckans inledande handel, bland annat som följ av att krisdrabbade och högt skuldsatta fastighetsjätten Evergrande handelsstoppats.
2021-10-04

I Asien faller flertalet marknader tungt under veckans inledande handel, bland annat som följd av att krisdrabbade och högt skuldsatta fastighetsjätten Evergrande handelsstoppats.

Till en början saknades anledningen till handelsstoppet, men senare under morgonen kom nyheterna om att den också handelsstoppade branschkollegan Hopson Development planerar köpa upp 51 % av aktierna i  Evergrandes dotterbolag. Detta skulle möjligtvis kunna bringa lite kapital till krisdrabbade Evergrnade, som i ljuset av höga skulder, flykt av internationellt kapital. samt inhemska statliga begränsningar, har fallit väldigt tungt på börsen i år.

På råvarufronten har vi under de senaste veckorna sett stigande kraftigt stigande energipriser, med bland annat högre olje- och gaspriser, samt paraboliskt stigande kolpriser. Detta i ett läge där man under covid-krisen tryckt enorma mängder pengar men sett begränsat produktion, samt krafttag för att minska utsläppen. I förra veckan meddelade Goldman Sachs att banken nu prognostiserade oljepriser om $90 per fat innan årets slut, höjt från tidigare estimat om $80.

I anslutning till långt högre gaspriser, väljer flertalet köpare att istället handla det billigare men långt smutsigare kolet, vilket i sin tur får priset för utsläppsrätter att stiga kraftigt.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Men begränsad kolproduktion i hopp om att ställa om till en mer grön energiförsörjning har satt press både på utbudet och därigenom priset. I Indien varnar man nu om att det på flera håll bara finns tillräckligt med kol för 4 dagars produktion. Samma fenomen har redan börjat spela ut sig i Kina, där tillverkningsindustrin såg sin första nedgång på månadsbasis sedan starten av pandemin.

Vad gäller smittspridning och covid har vi nu i Sverige lämnat den första restriktionsfria helgen bakom oss, vilket på flera håll i landet resulterade i stora festligheter. BioNTechs

VD hävdar att vi så småningom kommer behöva fylla på med en variant av vaccinet, då viruset kommer muteras och kräva nytt stöd för att behålla motståndet.