Fortsatt tunga fall för krisande fastighetsjätten Evergrande

Efter att Evergrande, den krisande kinesiska fastighetsjätten, varit handelsstoppad på börsen har man från bolagets sida inte valt att kommentera huruvida planerade betalningar till långivare kommer utföras eller inte.
2021-10-21

Under morgonen har vi generellt sett försiktigare rörelser i Asien och något svagare prognoser inför europeisk öppning. Detta efter i sin helhet mildare rörelser även i Europa och USA under gårdagen med svaga uppgångar för småbolagsindex men stängningskurser omkring nollan för bland annat OMXS30 och Nasdaq.

Efter att Evergrande, den krisande kinesiska fastighetsjätten, varit handelsstoppad på börsen har man från bolagets sida inte valt att kommentera huruvida planerade betalningar till långivare kommer utföras eller inte. I anslutning till att handel nu påbörjats igen i aktien, som bara i år har fallit över 80%, föll den än en gång kraftigt på börsen. Under torsdagmorgonen är Evergrande ned strax över 10%.

Senast när Evergrande föll aggressivt skakades flera andra marknader, detta i rädsla om att kollaps för fastighetsjätten skulle utlösa en finansiell kris på flera håll när stora långivare inte får tillbaka sina pengar. Sedan dess har krisen lurat lite i bakgrunden medan flertalet tyngre aktieindex istället hämtat tillbaka en del förlorad mark med bland annat VIX som än en gång handlas under sin fallande trendlinje.

Att Evergrande än en gång ska skaka globala marknader känns nu därför mer långsökt, men givetvis värt att hålla ögonen på utvecklingen i kinesiska fastighetssektorn överlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Vad gäller covid, smittspridning och nya varianter så kommenterade vi igår den nya variant som nu sprids i Storbritannien, vilken också bedöms vara än mer smittsam än tidigare varianter. Under gårdagen meddelade då FDA betryggande att man i USA godkänner en så kallad booster, eller tredje spruta, från både Moderna och Johnson & Johnson, som båda har tagit fram vaccin mot covid-19.

Samtidigt är andelen vaccinerade i Ryssland relativt låg, vilket lett till att Putin godkänt ett förslag om att hålla arbetare hemma under en veckas tid i ett försök att begränsa smittspridningen. Smittspridning överlag inför stundande influensasäsong bör såklart också ses som ett orosmoln men givet vaccinationsgrad i sin helhet och begränsad smittspridning bör effekterna på världens börser kunna vara begränsade.