Clavister i nytt samarbete för att utveckla cybersäkerhetslösningar till försvarsindustrin

Idag meddelade cybersäkerhetsbolaget, Clavister, att de erhållit Vinnova-finansiering för att vidareutveckla bolagets AI-baserade cybersäkerhetslösning i försvarsindustrin.
2021-05-27

Idag meddelade cybersäkerhetsbolaget, Clavister, att de erhållit Vinnova-finansiering för att vidareutveckla bolagets AI-baserade cybersäkerhetslösning i försvarsindustrin. Projektet drivs tillsammans med Europas största och världens tredje största försvarskoncern BAE Systems dotterbolag BAE Systems Hägglunds.

Tidigare samarbete med BAE Systems Hägglunds

Clavister har sedan tidigare ett samarbete med BAE Systems Hägglunds, där de fick förtroende att installera cybersäkerhetslösningar i stridsfordon, en affär värd minst 50 MSEK.

Digitaliserade stridsfordon i riskzonen för cyberattacker
Stridsfordon, precis som vanliga fordon, blir alltmer digitaliserade vilket har många fördelar men det finns också en substantiell risk, cyberattacker. Speciellt när det kommer till stridsfordon.

Clavister, gemensamt med BAE Systems, ska tillsammans utveckla och implementera AI-baserade metoder för att förhindra attacker och upptäcka avvikelser i kommunikationsmönster mellan olika fordonssystem.

Totalt fyra parter i projektet

Samarbetet består av två ytterligare parter. Dels Omen Technologies, ett svenskt cybersäkerhetsbolag, med fokus på AI men även Bron Innovation, ett regionalt IT-kluster och innovationshub.

Vinnovas finansiering uppgår till ca 4 MSEK och de fyra organisationerna har som mål att demonstrera en lösning för utrusta uppkopplade fordon med effektiva system för att identifiera skadliga försök att ta kontroll över fordonets system eller stöld av känslig information.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Johan Vestberg, VD för Clavister kommenterar

“Det är otroligt glädjande att Vinnova väljer att finansiera detta projekt. Moderna fordon som samlar in, hanterar och producerar en ständigt ökande mängd data, har i praktiken omvandlats till rullande datacentra. I en framtid där vi sannolikt omges av självkörande teknik, kommer cyberattacker mot både militära, kommersiella och privata fordon kunna leda till oerhörda konsekvenser. Detta utvecklingsprojekt drivs som ett rent svenskt projekt, vilket i sig påvisar den höga innovationskapacitet vi har i Sverige, men kommer kunna ge ett kommersiellt avtryck utanför landets gränser.”