Börsen idag – USA lämnar Kabul

Efter att ha evakuerat över 120,000 människor på bara några veckor, lämnade amerikanska trupper Afghanistan under gårdagen.
2021-08-31

Efter att ha evakuerat över 120,000 människor på bara några veckor, lämnade amerikanska trupper Afghanistan under gårdagen. USA har därmed avslutat det krig som pågått i 20 år, vilket gör att Biden har uppfyllt sitt löfte. Men kritiken är inte nådig, både internationellt och inhemskt.

De massiva investeringar som lagts ned i att utbilda och framförallt beväpna Afghanska styrkor, har nu gått till spillo, och enorma mängder vapen, ammunition, övrig stridsutrustning och stridshelikoptrar har nu tillfallit Talibanerna.

Europa stänger ned mot inresande från USA, detta efter att smittan ökat kraftfullt inom vissa delstater. Bland annat uppvisar Florida ett tempo på smittan som inte påvisats någon gång tidigare under pandemin. De invånare som är fullt vaccinerade med EU-godkända vaccin är dock fortsatt välkomna att besöka EU.

Oljepriserna fick sig en skjuts av stormen som dragit in över mexikanska gulfen, där stora delar av amerikansk olja produceras. Man befarar nu att raffinaderier kommer ha tuffare att starta igång sina verksamheter igen, än vad oljeproducenterna kommer, vilket prognostiseras leda till högre priser. Att starta produktion är normalt sett inte särskilt tidskrävande, medan ett raffinaderi behöver veckor på att startas upp efter ett stopp.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Tyskland har, under veckans inledande skede, uppvisat en kraftfullt stigande inflation. Som ett av länderna i rad att notera kraftigt stigande priser i anslutning till en stark återhämtning efter pandemin, rapporterade Tyskland under gårdagen en inflation om 3,4%. Europeiska centralbanken har uttryckt, precis som FED gjort i USA, att inflationen spås vara övergående. Detta är i så fall något som pekar mot att man kommer vara försiktig med att snabbt införa högre räntor.

Utvecklingen har under natten varit blandad i Asien. Bland annat har kinesiska spelutvecklare fallit tillbaka, detta efter att Kina valt att begränsa antalet speltimmar till 3 om dagen för ungdomar under 18år.