Börsen idag – uppgången pausar på världens börser under gårdagens handel

Under natten och tisdagens tidiga morgon har marknaderna i Asien handlats nedåt, detta i spåren av stigande VIX och fallande marknader på andra håll i världen under måndagen. 
2021-04-20

Under natten och tisdagens tidiga morgon har marknaderna i Asien handlats nedåt, detta i spåren av stigande VIX och fallande marknader på andra håll i världen under måndagen.

Tokyobörsen handlas för närvarande djupast och är ned nästan 2% under morgonen.

Vi ser ökade globala spänningar, framförallt mellan USA och Ryssland samt mellan USA och Kina. Ryssland har markant ökat aggressiviteten mot angränsande Ukraina, vilket inneburit att Biden-administrationen satt in sanktioner mot Ryssland. Kina agerar väldigt aggressivt mot närliggande Taiwan, med rullande militärövningar och ett höjt tonläge. Även detta har fått USA att höja tonläget mot Kina.

Oroligheterna har ännu inte fått någon nämnvärd påverkan på marknaderna, förutom det kortvariga fallet och den snabba återhämtningen i ryska valutan under förra veckan handelsveckan. Annars lever marknadssentimentet mer på hoppet om en tilltagande återhämtning och global vaccinering, än rädsla för geopolitiskt kaos.

I Europa står vi inför en stundande rapportperiod, som med redan annonserade omvända vinstvarningar ser ut att ge fortsatt kraft åt en redan kraftfull börs.

Under morgonen levererade Fingerprint Cards bolagets kvartalsrapport för årets första kvartal. I rapporten kan vi utläsa en ökad omsättning i jämförelse med samma period föregående år, samt ett positivt resultat perioden. Omsättningsökningen uppgick till 32%, i VD-ordet menar Christian Henriksson, VD, Fingerprint, att den goda efterfrågesituationen bestått under första kvartalet, men att halvledarbristen begränsat produktionsmöjligheterna.

Fingerprints aktie, som sedan Mars 2017 handlats under EMA200 på veckobasis, bröt i mitten av februari igenom den långsiktiga exponentiella glidande medelvärdet och ser nu ut att konsolidera precis ovanför EMA10 på veckobasis.

Branschkollegan och konkurrenten NEXT Biometrics handlas även den i konsolidering ovanför EMA10 på veckobasis efter en kraftig uppgång, dock ännu en bit under det längre exponentiella glidande medelvärdet EMA200 på veckobasis.