Börsen idag – uppåt i Europa efter positiv handel under helgen i USA

Helstängt på svenska marknader sedan mitt på dagen i torsdags, vilket lett till att vi tappat en del mark gentemot internationella marknader, främst USA.
2021-04-06

Helstängt på svenska marknader sedan mitt på dagen i torsdags, vilket lett till att vi tappat en del mark gentemot internationella marknader, främst USA. I skrivande stund ser därför börsen ut att öppna kraftfullt uppåt, för att ta igen lite av det försprång USA gett sig självt under helgen.

Stockholmsbörsen har dock redan trummat på väldigt bra i år, och handlas som ett av världens bäst presterande index hittills för 2021. Den sektorrotation som gav kraft åt värdeaktier var positiv för Stockholmsbörsens viktning mot cykliska bolag.

Vi närmar oss dock ett läge där bland annat OMXS30 befinner sig historiskt väldigt långt ovanför längre glidande medelvärden. Detta är inte nödvändigtvis en indikator för att börsen ska nedåt i närtid, men på längre sikt har marknaderna generellt svårt att hålla sig så långt ovanför längre glidande medelvärden.

I USA har Joe Biden jagat vidare för att ytterligare späda på uppgången med nya stimulanser, nu i form av massiva infrastruktursatsningar. Dessa ska dock finansieras med högre skatter, som analytiker spår kommer påverka värderingar på aktiemarknader främst i USA. Janet Yellen gick sedan ut och propagerade för en global “minimum corporate tax” för att beskatta företag världen över.

Under gårdagens handel i USA steg marknaderna och S&P handlades till nya högstanivåer. Även semiconductorindex, som vi tidigare benämnt som ledande för marknader i sin helhet, handlas nu till all time high.

Under tisdagsmorgonen stiger Guld, Silver och Olja, detta samtidigt som dollarn handlas något starkare mot såväl EUR och JPY.