Börsen idag – uppåt i asien under morgonen efter uppskattade besked från Powell i Jackson Hole

I det avslutande skedet av föregående handelsvecka steg amerikanska aktier efter att Jerome Powell meddelat att man planerar påbörja räntehöjningar senare i år, men att detta ska ske försiktigt.
2021-08-30

Amerikanska styrkor avfyrade under lördagen en drönarattack mot vad man bedömde var terrorister i en bil på väg mot flygplatsen för en andra förödande attack i Kabul. I Torsdags dog över 100 personer i en terrorattack, varav 13 var amerikanska soldater. Joe Biden gick kort därefter ut och sa att nya attacker var högst troligt de kommande dagarna.

I USA har en aggressiv storm dragit in över gulf-kusten, vilket tvingat bland annat New Orleans att helt evakuera området. Stormen rullade in på dagen 16 år sedan den förödande stormen Katarina drev fram och dödade 1800 människor. Klimatforskare härleder stormen till temperaturförändringar i mexikanska gulfen som härstammar från klimatförändringar och global uppvärmning.

Stormen påverkar också energiförsörjningen när olje- och gasproduktion i mexikanska gulfen begränsats avsevärt. Off-shore plattformar har evakuerats och produktion av nästan 2 miljoner fat olja per dag har pausats i väntan på att stormen ska dra förbi.

Sedan Katarina har avsevärt med investeringar riktats åt att stormsäkra New Orleans.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

I det avslutande skedet av föregående handelsvecka steg amerikanska aktier efter att Jerome Powell meddelat att man planerar påbörja räntehöjningar senare i år, men att detta ska ske försiktigt. Powell ställde sig också än mer försiktig till att påbörja minskning av stödköp, medan en mindre räntehöjning är att vänta i slutet av året.

I sin helhet uppskattade marknaden både tonläget och nyheterna, vilket också resulterat i att asiatiska börser stiger under natten.