Börsen idag – uppåt i asien inför positiv europeisk öppning

Under den tidiga onsdagsmorgonen handlas Asien positivt med fjärde gröna dagen i rad för japansk handel, med detta i beaktning ser marknaderna i Europa ut att kunna handlas positivt inför öppning. 
2021-05-26

Under den tidiga onsdagsmorgonen handlas Asien positivt med fjärde gröna dagen i rad för japansk handel. Med detta i beaktning ser marknaderna i Europa ut att kunna handlas positivt inför öppning.

Sedan utbrottet av covid-19 i Wuhan för snart 18 månader sedan, har spekulationer gått vilda kring huruvida Kina deltog i att ta fram viruset och ha något att göra med dess spridning. Kina har sedan dess dementerat rykten och ifrågasättningar genom att bidra till studier som visar på att sjukdomen flyttats från djur till människan.

Nu har dock Biden-administrationen återupptagit önskemål om att få gräva djupare i frågan, detta efter att ytterligare en rapport i förra helgen visade på att viruset kan ha spridits från ett laboratorium i Wuhan.

Joe Biden och Vladimir Putin ska hålla sitt första fysiska möte i Juni, där de två världsledarna ska diskutera hur de kan förbättra relationerna länderna emellan. Biden har bland annat fördömt Putin som “a killer” och anklagat Ryssland för att deltagit i manipulering av amerikanska valet. Målsättning nu är stabilitet och pålitlighet i relationen, samt att diskutera generell strategi kring världsomspännande frågor som t.ex. covid.

Forumet Reddit, som spelade en stor roll i kaoset med GameStop och kursrusningen i den sedan tidigare överdrivet tungt blankade aktien, har nu flyttat fokus på krypto. Senaste veckorna har vi sett diverse nyheter kring krypto, från att Kina vill reglera framtagning av kryptovalutor till att USA infört redovisningskrav ovanför vissa belopp, samt både för- och emot från Elon Musk och Tesla. Samtliga dessa faktorer har påverkat priset hektiskt, både upp och ned, vilket dragit till sig än mer spekulation till tillgångsslaget.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Bitcoin som huvudnumret i sagan om krypto, föll aggressivt både förra och förrförra veckan, men är nu upp nästan 15% under denna handelsvecka. De tyngre motargumenten för Bitcoin är just att kryptovalutan är så pass energikrävande vid ett stort antal transaktioner, att den är för tungrodd för att kunna fungera som världsomspännande betalningsmetod.

De tunga argumenten för krypto är framförallt misstro till centralbankers och staters förmåga att hålla värdet på sina egna valutor rimligt intakt, detta med tryckta pengar och låga räntor i åtanke.