Börsen idag – Uppåt i Asien efter dystrare handel under måndagen

Under den tidiga tisdagsmorgonen har asiens börser handlats uppåt, detta i spåret av måndagens nedgångar.
2021-04-13

Under den tidiga tisdagsmorgonen har asiens börser handlats uppåt, detta i spåret av måndagens nedgångar. Marknaderna i Asien stiger på bred front med bland annat både retail och fordonsindustrin som handlas upp.

I USA påpekar Joe Biden att man kommer inkludera Taiwan på listan av länder som manipulerar sina valutor. Detta trots starkare band till Taiwan på sistone när trycket ökar från Kina.

Larry Summers, tidigare finansminister i USA, har sedan några veckor tillbaka varnat allt mer högljutt gällande den pågående självförvållade översvämningen av kapital i det amerikanska systemet. Joe Biden lanserar stimulanspaket för att stödja den covid-utsatta ekonomin, och ska bara veckor därefter lansera ytterligare stimulanser för att stödja infrastrukturprojekt. Samtidigt trycker centralbanken plattan så hårt i mattan att den snart går igenom golvet.

Summers varnar för konsekvenserna dessa kraftfulla åtgärder kan orsaka när det kommer till inflation och ekonomisk överhettning, något som skulle tvinga upp räntorna och sätta många låntagare i en tuff sits.

“These are the least responsible fiscal macroeconomic policy we’ve have had for the last 40 years,” säger Summers i en intervju från i mitten av Mars. I ett samtal med Martin Wolf från Financial Times, som publicerats i tidningen under gårdagen, fördjupar Summers resonemanget kring vårdslösheten i agerandet från centralbank och stat i USA.

Microsoft köpt bolaget Nuance, som är väldigt starka inom röstigenkänning och röststyrning med fokus på AI. Köpet har genomförts efter att bolagen samarbetat under två års tid för att stärka positionen inom AI-system ämnat för att hjälpa läkare med administrativa uppgifter. Nuance har bland annat bidragit i teknologin till Apple’s röststyrning Siri. Köpet visar tydligt vilken riktning Microsoft vill gå i, med röststyrning som något vi fortsatt kan räkna med framåt.

Under helgen meddelade Kina att man utvärderar möjligheten att blanda olika vaccin för att stärka effekten av de lokalt producerade, något svagare och sämre verkande vaccinen. Nu tar Kina officiellt tillbaka de uttalanden och hävdar att citering gjorts “utanför sitt sammanhang”, och att vaccinen visst är kraftfulla.