Börsen idag – tvetydighet kring inflation med sämre jobbrapport men fortsatt störningar i supply chain

På torsdag publiceras färska inflationssiffror för Maj i USA.
2021-06-07

På torsdag publiceras färska inflationssiffror för Maj i USA. Senaste mätningen visade på kraftiga prisökningar och svarades av svängigare marknader i skräck om högre räntor. FED-chefen Jay Powell, med flera, har varit tydlig med att dessa högre priser är övergående och kommer plana ut av att produktion och försörjningskedjor stärks.

Samtidigt menar Flex, världens tredje största tillverkare av halvledare, att bristen som nu härjar kommer att bestå fram till minst 2022. Planerad produktion har tilltagit, men tar år innan den är i full rullning, vilket kommer hålla utbudet pressat vilket i sin tur ökar risken för stigande priser.

I England meddelar Uber att efterfrågan på taxi är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin, och att arbetsbrist råder när man planerar att anställa 20,000 chaufförer för att kunna täcka efterfrågan.

Vi har tidigare varit inne mycket på inflation och hur det kan störa tillgångspriserna, vilka bygger mycket på låga räntor och fortsatta köp av obligationer från centralbankerna. Stimulanserna och den expansiva penningpolitiken antas försvinna om inflationen sticker iväg uppåt, då centralbanker måste göra vad de kan för att begränsa prisutvecklingen, detta genom högre räntor, vilket i sin tur skulle sätta mycket press på högt belånade eller kreditberoende bolag.

Jobbrapporten i USA var i fredags sämre än väntat, vilket höll tillbaka inflationsoron och framförallt teknikaktier steg. Men på torsdag publiceras inflationssiffrorna för maj, vilka spås komma in högre än för april och alltså kraftigt stigande i relation till året som helhet.

Inför handelsveckan visar Asien blandade siffror för nattens handel, Tokyo är upp strax ovanför nollan medan Hong Kong är ned nästan 1%.

mer om ämnet